Проф. Сербезова: В България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят

0
18
Проф. Асена Сербезова по време на сесията
Проф. Асена Сербезова по време на сесията. Снимка: Министерство на здравеопазването

„В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят.“

С тези думи българският здравен министър откри сесията на 4-тото пленарното заседание в рамките на 75-та сесия на Световната здравна асамблея /СЗА/, която се провежда в швейцарския град Женева. Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на Асамблеята и днес председателства заседанието на СЗА.

Здравният ни министър посочи още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което използва азбука, създадена от Кирил и Методий.

„Това е празник, който обединява редица държави чрез език, образование, знание и прогрес на народите. Близо 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави.“, заяви още тя.

Проф. Сербезова използва трибуната на Световната здравна асамблея, за да поздрави и Република Северна Македония, както и всички други държави, които днес отбелязват своите национални празници. Българският здравен министър сподели вярата си, че народите, представени в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, добро здраве и благополучие.

Световната здравна асамблея, която се провежда между 22 и 28 май, продължи с изказвания в рамките на общия дебат, посветен на темата „Здраве за мир, мир за здраве“. До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и експертите на СЗО за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират настоящите и бъдещите приоритети в областта на общественото здраве в световен мащаб.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments