Проф. Пламен Киров: Изборите не могат да бъдат отлагани – няма такава процедура

1
184
Професор Пламен Киров
Проф. Пламен Киров. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ", Архив

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Киров заяви, че изборите не могат да бъдат отлагани, тъй като няма подобна процедура. Той смята, че това, което става, не е хубаво, уточнявайки за „БНР“:

„Централната избирателна комисия /ЦИК/ нямаше какво друго да направи, освен да постанови, че ще бъде проведено гласуване само с бюлетини, че машините ще бъдат изключени, тъй като имаме подозрение, че по някакъв начин са били манипулирани, тоест няма да отчетат точно вота на избирателите.“

Проф. Киров пита каква е била работата на заместник-министъра на електронното управление да остава сам в това помещение, в което се съхранявала чувствителна техника и програма. Той отбеляза, че случилото се изглежда подозрително. Експертът пита и защо въпросният заместник министър не е бил арестуван, след като „нерегламентирано е имал достъп до хардуера“.

Преподавателят обясни, че всеки вот може да бъде оспорен, така че изборният резултат да бъде отчетен законосъобразно. Той даде за пример жалбите срещу решението, по които Върховният административен съд /ВАС/ трябва да се произнесе. Това е и причината не всеки да пипа и да пише Изборния кодекс, изтъкна проф. Киров. Според него трябва да бъде предвидена особена процедура, по която ВАС да работи и да се произнася незабавно.

По повод доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“, който стана причина гласуването с машини да бъде отменено, проф. Киров заяви: „Очевидно, че не могат да мълчат и затова запознават председателя на Народното събрание да се вземе решение какво да се прави. Виждате каква каша е забъркана от едно лекомислено действие. Не искам да подозирам заместник-министъра, че е действал злоумишлено.“

Конституционалистът изтъкна, че винаги са съществували подозрения за начина, по който е организиран и се провежда машинният вот в България. Според него големият проблем се крие в мотивацията на хората да отидат до урните.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
СИК
СИК
6 месеци по-рано

Няма ли поне един журналист да попита какво отчитат машините, които се ползват за принтери? Тия съвсем на идиоти ни правят. Машината не отчита нищо на никого никъде. Броят се хартийките, които машината/принтера е отпечатала. Това е. Останалото са пълни глупости. И този и той е бил конституционен съдия……. професор…….