Проф. Мария Нейкова встъпи отново в длъжност като областен управител

0
131
Проф. Мария Нейкова
Проф. Мария Нейкова. Снимка: Искра.бг

От днес проф. д. н. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съобщиха от ведомството.

Тя е професор по административно право и процес и доктор на науките по национална сигурност. Декан е на Центъра по юридически науки на Бургаски свободен университет. Проф. Нейкова е член на Съюза на учените в България, на Българската асоциация по криминология, на Асоциацията на завършилите колежа по отбраната на НАТО. Тя е ключов експерт по европейски проекти в сферата на електронното управление, административните услуги на гражданите и бизнеса.

Работи по проекти относно функциите и компетенциите на областните управители и контрол по законосъобразност на актовете на кметове и общински съвети. Проф. Мария Нейкова е автор на учебници и научни книги по административно-правно обслужване, местно самоуправление, сигурност, управление при кризи, гражданско общество – фактор на сигурността, децентрализацията – фактор за повишаване ефективността на управление.

Преминала е обучения в U.S. Agency for International Development, Световната банка, Военномедицинска академия – София, Висша административна школа в Рим /Италия/, Национална школа по администрация /L ENA/, Париж. Има специализация по Международно публично право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В периода 2001–2009 година е областен управител на област Стара Загора, а преди това заема длъжността зам.-директор на РЗОК в гр. Стара Загора и главен експерт в Районна здравноосигурителна каса – Стара Загора.

В периода май 2021-януари 2022 година Мария Нейкова отново бе начело на област Бургас като областен управител, излъчен от служебно правителство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments