Проф. Коларова: Решението не е нито в хартиената бюлетина, нито в машините, а в преброителни центрове

0
37
Избори
Избори. Снимка: ЦИК

Всеки български гражданин знае, че местните избори са от изключително значение за обществото ни. Определят се кметовете на общини, кметове на кметства и общински съветници, които ще водят и управляват различните райони и населени места в държавата. Данните към 15:00 часа показват, че избирателната активност в столицата е 22,4%, а тази в Благоевград е 40,2%. Проф. Румяна Коларова коментира за „БНР“, че до момента няма изненади в изборния процес и и е възможно да има повишена мобилизация на избиратели в края на деня на вота.

Има населени места, където активността е изключително висока, особено в малките, отбеляза още проф. Коларова и уточни, че при подобни случаи механизмите, ползвани за мобилизиране на избирателите, са предимно лични и се основават на локални фактори.

Според експерта не трябва да се въвежда образователен ценз при гласуването и определи идеята като „безобразна“, изтъквайки важността на свободата на избор и образованието. Според нея ако си неграмотен, нямаш свобода на избор. По думите й има гласоподаватели, които са зависими и не упражняват свободно вота си.

„В момента у нас има най-вече икономическа зависимост. Това са всички онези, които купуват на вересия. Въвеждането на какъвто и да било ценз противоречи на най-елементарните правила“, добави тя.

Решението за прозрачността и надеждността на изборния процес се крие в преброителните центрове, твърди проф. Коларова, пояснявайки, че това е европейското решение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments