Проф. Кантарджиев: Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през коронавируса

0
238
Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: Правителствена информационна служба

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Агенция „Фокус“. Той подчерта, че обикновено инфекцията от COVID-19 се развива по-бавно и е с по-дълъг инкубационен период от останалите.

Проф. Кантарджиев обясни, че в обичайния случай се започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със силна имунна система – със загуба на обоняние. Това предизвиква притеснения у пациентите, въпреки че е симптом, че коронавирусната инфекция ще протече леко.

Критерият за COVID-19 e и повишаването на температурата и непродуктивната кашлица. COVID-19 е различен от грипа, защото вторият започва за часове. За да бъде установен и той е най-добре да бъде направен лабораторен тест.

Според проф. Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностицирането на коронавируса. В същото време те са и достъпни, както за личните лекари, така и за тези от Спешната помощ.

Има обаче важна особеност. След като минат няколко дни от заразяването антигенните тестове започват да дават отрицателен резултат за разлика от тези по PCR методиката.

Така след няколко дни температура и кашлица антигенният тест вече е отрицателен. В същото време PCR-ът остава положителен, подчерта проф. Кантарджиев.

Според него вече за лечението на коронавируса се знае повече отколкото за други вируги, които върлуват около нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments