Проф. Кантарджиев: Трябва да има карантина, съобразена с новата микробиология на вируса

0
22
Проф. д-р Тодор Кантарджиев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Трябва да имаме карантина, съобразена с новата микробиология на вируса, заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. По думите му адаптираните ваксини са за „Омикрон“ и са само за бустерни дози. Според него 3 месеца след последната игла, може да се постави и новата имунизация.

„Такава могат да си сложат и хората с бустер от преди повече от 6 месеца. Нещата са добре, защото микробът на COVID много се промени. Не се натоварват болниците, защото заболяването протича леко. Правителството прави най-добрите неща – поддържа се готовността на болниците, както и интензивните легла. Дано няма нови варианти, от тях зависи управлението на кризата. С промяната на времето обаче започват и други респираторни вируси. Първо ще се провяи парагрип, после и същинският сезонен грип. Хората на възраст над 65 години имат право на ваксини за всички тези вируси“, коментира епидемиологът пред „NOVA“.

По думите на професора сега всеки човек може да се имунизира, където пожелае. Той посочи, че ще има 380 хил. адаптирани ваксини на „Pfizer“ и на „Moderna“. Кантарджиев призова към висока хигиена и проветряване на помещенията, приканвайки хората да ядат повече плодове и зеленчуци.

„Чушките трябва да се ядат пресни, те имат витамин С и са много полезни. Ябълките и картофите пък трябва да се измиват много добре“, подчерта Кантарджиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments