Проф. Кантарджиев: Отливът от ваксинация е заради противоречиви послания

0
42
Проф. д-р Тодор Кантарджиев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Има отлив от желанието за имунизиране срещу COVID-19, защото хората са получили противоречиви послания, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че 25 ваксинирани българи спасяват един човешки живот. Инфекционистът коментира пред „БНТ“:

Това трябваше да стане с личния пример на лекарите. Като дойде един човек да управлява ваксинационния процес, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против тях и изведнъж започне да казва: „Хайде да се имунизирате!“. Освен това приказва, че досега нищо не е направено, няма как хората да повярват.

Според професора ако нищо не е било направено, то тогава смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма. По думите му ако през 2020 година е нямало мерки през пролетта това е щяло да доведе до колапс на системата на здравеопазването. Той обясни, че планът на здравното министерство преди половин година е бил да се правят по 40-50 000 ваксини на ден и допълни:

Имаме възможност да се ваксинират хиляди на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата. Българите като видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, защото така рискът от заразяване намалява.“

Проф. Кантарджиев прогнозира, че ще стане това, което е било преди 10 години с епидемията от морбили. Той е категоричен, че хората, които през това време не са поставяли ваксини за тази болест, сега съветват здравния министър Кацаров, какво да прави с пандемията и имунизацията срещу COVID-19. Според него сега се поставят 3 пъти по-малко ваксини на ден спрямо възможностите на системата. Професорът уточни, че ако по-голямата част от населението е неваксинирано, то тогава епидемичното разпространение ще се прояви през есента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments