Проф. Кантарджиев обясни кога човек с коронавирус спира да бъде заразен

0
19
Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев. Снимка: Правителствена информационна служба

Проф. Тодор Кантарджиев напомни, че още преди месец специалистите са започнали да предупреждават, че трябва да се отнасяме внимателно към пътуванията, защото разпространението на новия вариант на „Омикрон“ в Европа е последователно. Пред „БНТ“ той подчерта, че в момента това се случва и в нашата страна.

По негови данни през последната седмица се наблюдава един намален темп на увеличението на новите случаи. Според Кантарджиев това се дължи и на предприетите мерки.

Що се отнася до София там били доста въздържани, защото се съобразявали с желанията на хората, но в същото време и с епидемичната ситуация. Мерките за маски в градския транспорт до известна степен са дали своя резултат, но нарастването ще продължи.

Кантарджиев коментира и встъпването в длъжност на новия служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той се радвал, че поста се заема от председателя на лекарската колегия в столицата. Още вчера той бил започнал да се информира и можело да предприеме нови мерки за контрол върху епидемията от коронавирус.

В София заетите легла за коронавирус били малко, но се увеличавали повикванията към Спешна помощ във връзка с това заболяване. Професорът обясни също така, че след преболедуване човек спира да заразява останалите. Но това се случва едва след отрицателен антигенен тест.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments