Проф. Хайрабедян: Хора с имунитет вероятно ще бъдат носители на новите щамове

0
231
Коронавирус
Снимка: Pixabay

И хора с имунитет вероятно ще бъдат носители на новите щамове на коронавирусната инфекция. Тази прогноза направи пред „NOVA“ директорът на Института по биология и имунология на размножаването към БАН проф. Сорен Хайрабедян.

Той подчерта, че имунната система на всеки човек е различна и реагира по различен начин. Според него хората с имунитет няма да развият тежка кличина картина, когато се заразят с новите щамове. Специалистът призова гражданите да не се паникьосват, защото на имунната система й трябват няколко дни, за да се изчисти от вируса. Хайрабедян каза още, че ваксинирането не дава 100% защита, но тя все пак е по-голяма от 0%.

Според него има по-голяма смъртност от COVID-19, защото голяма част от глобалното население не е имунизирано и не се е срещало с вируса. Освен това самите вируси много по-бързо заразяват.

Както Искра.бг ви съобщи през изминалата седмица от Световната здравна организация отчетоха най-високата смъртност до момента. Само за 7 дни животът си загубиха над 96 000 души. Британски учени пък предупредиха, че над 4000 щама обикалят по света.

Според проф. Хайрабедян по-високата смъртност се дължи и на това, че новите варианти носят повече от една мутация, носят и нови мутации.

Мнението на специалиста е, че е най-опасен бразилският щам. Той има 20 мутации и много по-висока смъртност. Проф. Хайрабедян обясни, че дори при индивидуално придобит имунитет, може да се окаже, че той не е достатъчен. И даде пример с щата, в който има епидемия, и в който 50% от населението е прекарало вируса през първата вълна. Въпреки това в момента там има нова вълна. Но това не означава, че хората ще изкарат заболяването по-тежко.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments