Проф. Гетов: Имунитетът на преболедувалите COVID-19 е до 5 месеца

Новите щамове не засягат активната съставката "Spike" във ваксините

0
83
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Между 3 и 5 месеца трае имунитетът на преболедувалите COVID-19. Това е изключително важна информация, тъй като в момента ваксините, одобрени в ЕС, защитават 6-7 месеца, коментира пред „NOVA“ проф. Илко Николаев Гетов, дф. Фармацевтичен факултет на Медицински университет – София. По думите му в момента новите щамове не засягат активната съставката „Spike“ във ваксините и добави:

„Няма учен, който да може да каже дали ще трябва да се ваксинираме всяка година или по-рядко.“

Ваксините на „Pfizer-BioNTech“ и „Moderna“ не се различават особено, твърди експертът. По думите му едната е с по-лесни условия на съхранения и е с 10 дози, а другата е с 6 дози и се съхранява на изключително ниски температури.

„Ваксината на „Moderna“ се съхранява по-дълго – 7 месеца и в обикновен хладилник. Страничните реакции са характерни като при всяка ваксина. Наблюдава се болка в мястото на убождането, както и главоболие.“

Ваксината на „AstraZeneca“ вече се оценява и ако има положително становище, може да я има в началото на февруари, разкри проф. Гетов. Той коментира и „Спутник V“:

„От Русия зависи дали ще подаде документи за оценяване от ЕК, за да стигне евентуално до България. Принципът в Европа е, че всеки, който иска да пусне на пазара даден продукт – то трябва да заяви това официално. Истината е, че не знаем много за тази ваксина.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments