Проф. Габровски: В момента няма сериозен проблем с развитието на COVID пандемията

0
12
Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски, Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

В момента няма сериозен проблем с развитието на COVID пандемията, смята началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски. По думите му времето се затопля, а изминалите две лета са били спокойни. В ефира на „NOVA“ той припомни, че последният вариант на коронавируса „Омикрон“ е значително по-малко смъртоносен.

Медикът каза, че сега е големият шанс тази патогенност да продължи да спада и да се превърне в сериозен грип. Според него това е било предвидено от самото начало, но никой не е знаел кога ще продължи отслабването на патогенността.

„Мисля, че сме в началото на края. Има и ваксини.“

Специалистът не смята, че ще има ръст на случаите заради струпванията покрай Великден, но призова да се спазват основните правиладистанция и хигиена. Той добави, че сега болниците не са натоварени с COVID заразени и стъпка по стъпка вървим към нормализирането на ситуацията.

„Цялата истина е, че тази пандемия нанесе тежки психологически щети над цялото съсловие. Излязоха десетки изследвания за щетите – за бърнаута, за броя самоубийства, за хора, които са се отказали от професията. Общо взето много сериозни цифри, които не може да не бъдат притеснителни. Цялото общество беше подложено под огромен психологически, а лекарите бяха на първа линия, а трябваше да се справят и със страха какво носят вкъщи в семейството, заразяват или не. Особено в началото, когато имаше много неизвестни. Ще трябва време.“

Има чудеса в медицината, изтъкна проф. Габровски и добави, че понякога въпреки и безнадеждността на ситуацията, нещата се развиват добре. По негови думи той и колегите му правят всичко възможно като професионалисти, но със сигурност и вярата помага. Доказано е, че когато се изгуби надеждата, това намалява съпротивителните сили на човек.

„Без вяра смятам, че шансът за неуспех е значително по-висок“, заключи професорът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments