Проф. Чорбанов: През октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19

0
59
Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов. Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

На 5 октомври ще бъде представена българската ваксина срещу коронавирус. Това съобщи пред „NOVA“ проф. Андрей Чорбанов, който е директор на департамент „Имунология“ в Институа по микробиология на БАН, както и депутат от „Има такъв народ“ в последните два парламента.

Проф. Чорбанов е на мнение, че преболедувалите COVID-19 няма нужда да се ваксинират, защото те вече имат защита от вируса. Той цитира международни изследвания, според които имунитетът точно на тези хора е много висок и на практика те няма нужда да се имунизират. Затова в България този факт трябва да бъде подложен на дискусия.

Проф. Чорбанов подчерта, че антителата не са фактор и белег, който трябва да бъде отбелязан. Те се синтезират в организма на хората, които са преболедували заболяването, когато той продължава да се среща с вируса, тоест с такива, които са заразени от него. Фактор на защита са и други компоненти, които по думите на професора гарантират предпазване от заразяване за цял живот.

Проф. Чорбанов е категоричен, че ваксинацията трябва да бъде доброволна. Всеки пълнолетен гражданин трябва да има правото да прецени сам за себе си в каква степен е готов да поеме риска и да си постави от препаратите срещу коронавирус. Но всеки, който се чувства застрашен от това заболяване, трябва да си сложи ваксина.

Проф. Чорбанов коментира и бустерната трета доза от ваксината и необходимостта тя да бъде поставяна, като според него това трябва да се прави в случаите, в които организмът не е реагирал достатъчно адекватно на първите две дози. Той припомни, че и при БЦЖ ваксините е по същия начин. Проф. Чорбанов подчерта, че навсякъде по света се въвежда трета доза, която е предимно за възрастните хора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments