Проектът за поставянето на скулптурата на Боян Мага не е бил съгласуван с Министерството на културата

0
263
Паметник на Боян Мага
Паметник на Боян Мага. Снимка: ПП Възраждане

Министерството на културата не е съгласувало проект за поставяне на скулптура на Боян Мага и в резултат на това е назначена проверка. Това става ясно от писмо на областния управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова до председателя на ПП „Възраждане“ Бургас Борис Аладжов, публикувано в социалната мрежа Facebook.

Писмо от областния управител до ПП "Възраждане" Бургас
Снимка: Facebook

В документа пише, че политическата сила е направила запитване до областната управа на 15 февруари дали са спазени процедури по поставянето на паметника. Те от своя страна са поискали становището на Министерството на културата. Позицията обаче се е забавила с почти 3 месеца. Последвало напомнително писмо.

В крайна сметка Областната администрация получила отговор, в който било обяснено, че Специализиран експертен съвет за изобразителните изкуства осъществява разглеждането на инвестиционни проекти и изграждането на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване по реда на чл. 14, ал. 2 от ЗКН.

Уточнява се още, че съгласно чл. 62, ал. 8 от ЗУТ мемориални места и обекти, свързани с исторически събития и/или личности се разрешава по реда на този закон след решение на общинския съвет и съгласуване с културното министерство. Оказва се обаче, че проектът за поставянето на скулптурата не е бил съгласуван с ресорното министерство. В резултат на нарушенията на закона е била сезирана Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“.

Припомняме, че през април ПП „Възраждане“-Бургас закри паметника на Боян Мага и стартира подписка за премахването му. От партията са категорични, че неговото място е в частна галерия, а не на държавна земя.

Паметникът беше поставен през януари. От тогава до сега множество организации са писали до Сливенска митрополия, до кмета на град Бургас, до Общински съвет-Бургас, до Областна управа и до директора на „Пристанище-Бургас“ с настояване да бъде премахнат. Те предлагат на негово място да бъде поставена друга скулптура и дават като идея такава на Коджакафалията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments