Проектът за първото „безопасно място за дрогиране“ в САЩ отново беше оттеглен

0
129
Дрога
Снимка: Pixabay

Плановете за откриване на първия “безопасен терен за инжектиране на наркотици“ в САЩ бяха изтеглени след широко противопоставяне във Филаделфия, информира “BBC”.

Предложеният център, в който хората със зависимости да могат да получат медицинска помощ след инжектиране на наркотици, трябваше да бъде отворен през следващата седмица. Въпреки това Safehouse, благотворителната организация зад предложеното да се създаде такова място (SIF), оттегли плана си в четвъртък.  Причината е породилата се обществена дискусия за създаване на такива места в САЩ.

За неделя беше планиран протест в Южна Филаделфия, а онлайн петиция за спиране на изграждането на терена събра над 5 800 подписа в рамките на 12 часа.

Изливането на гняв в обществото накара благотворителната организация да отложи откриването на дните на SIF, след като спечели двугодишна съдебна битка за правото да действа.

“Ще направим пауза, въпреки че имаме законно право да отворим”, заяви Ронда Голдфейн, вицепрезидент на благотворителната организация. Групата заяви, че ще се стреми да проведе “смислени разговори” и разяснения относно каузата преди да продължи напред.

Междувременно адвокатът на Източния окръг на Пенсилвания заяви, че ще обжалва решението, което подтикна Safehouse да спре откриването на SIF.

Какво е безопасно съоръжение за инжектиране?

Битката се свежда дотам да се преодолее препятствието, което пречи  да бъде отворено безопасно съоръжение за инжектиране на наркотици в САЩ.

Такива места, наричани понякога “фиксиращи стаи”, съществуват в Европа от 70-те години на миналия век. Пионер в направата на такива места е Лондон, който още през 60-те години се сдобива с такова съоръжение.

Защитниците на тази кауза казват, че с осигуряването на места с медицинска помощ за хора със зависимости, може да се предотвратят повече смъртни случаи от свръхдоза и да се достигне до повече хора, които се нуждаят от помощ.

Резултатите от такива места обаче са противоречиви, особено в САЩ, където опитите за откриване на SIF нееднократно се провалят на фона на правен и местен проблем.

Терен, който трябваше да бъде отворен в Сиатъл, Вашингтон през 2018 г., беше спрян от съдебно дело. Над половината американски щати са предложили законопроекти в подкрепа на SIF, но виждат, че усилията остават в застой.

Какво се случи във Филаделфия?

Във вторник федерален съдия постанови, че плановете на Safehouse да открие SIF на South Broad Street в Южна Филаделфия – квартал в центъра на криза със зависимости в града, са законни, което подтиква благотворителната организация да обяви плановете си за откриване през следващата седмица. Бързото решение разгневи жителите на квартала.

Дино Кавалиер, местен агент по недвижими имоти, каза за BBC:

“Това не е правилно, не само за обществото, но и за зависимия.”

“Кварталът в близост до SIF може да се превърне в място, където дилърите лесно ще открият хора със зависимост и ще им пробутат евтина “стока”, смята 55-годишният Кавалиер. Според него пристрастените може да срещнат и деца, което е опасно.

“Това е лично мое мнение”, подчерта мъжът и допълни: “Синът ми почина от наркотици на 22 години.”

Онлайн петиция срещу SIF, инициирана от г-н Кавалиер, привлече 5800 привърженици за половин ден. Понастоящем около 100 подобни места за законно инжектиране на наркотици работят по целия свят, най-вече в Европа, Канада и Австралия. Проучванията до голяма степен установяват, че са ефективни за намаляване на смъртните случаи заради свръхдоза.

Въпреки това, защитниците не са успели да успокоят опасенията на противниците на SIF, според които такива терени увеличават употребата на наркотици сред обществото.

Идеята за SIF местата е “просто теория”, обясни Кавалиер.

“Хората не разбират мисленето на зависимия човек”, каза той. “Ако наистина сте загрижени, тогава направете център за рехабилитация.”

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments