Проектът за бежански центрове в Елхово и Любимец е рестартиран

0
1667
МВР
Снимка: МВР

Проектът за Кризисни центрове за настаняване на бежанци в Елхово и Любимец отново е възобновен. МВР обяви обществена поръчка, с която да се изготви инвестиционно предложение и строителство на комплексите за временно настаняване, констатира проверка на „DarikNews“.

Стойността на поръчката е 8 339 125 (без ДДС). Тя ще бъде финансирана от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“. В обявлението е отбелязано, че обектите ще имат „мултифункционално предназначение“. Предварителните данни показват, че площта на Кризисния център ще е 27 000 квадратни метра, докато в Любимец – 15 392. Периметърът ще е осветен с прожектори и ще е затворен със стоманобетонова ограда.

От предварително зададените параметри става ясно още, че ще има КПП и изградена входна буферна зона, както и ограда, която да отделя зоните с различно предназначение. Предвидено е да има площадка за „инфраструктурни елементи“ – най-вероятно това ще са контейнери и фургони, където ще бъдат настанени чужденците. Ще има собствено електрозахранване, както и резервно, защита срещу мълнии, ВиК-система и противопожарен водопровод. Там ще бъдат изградени електрозахранващи системи за сигурност и видеонаблюдение.

От кандидатите се иска да са реализирали минимален оборот в сферата, която попада в обхвата на поръчката за последните три години. Също така да имат застраховка, покриваща вреди.

През март имаше няколко протеста, организирани от жителите на Любимец и Елхово. Тогава под силния обществен натиск, МВР спря поръчката и обяви, че има пропуски при обявяването й.

Сега оферти ще се приемат до 10 януари. 3 дни след това те ще се отворят. Проектът трябва да бъде изпълнен в срок до 180 дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments