Продължават скандалните разкрития около HelpKarma

0
676
HelpKarma
Снимка: HelpKarma, Facebook

13-годишният Ангел е с детска церебрална парализа, умствена изостаналост и епилепсия. Той е изоставен от майка си и баща си. Отгледан е от баба си. Никола е с дефицит на бедрената кост – едното му краче е с 5 см по-късо от другото. Майката на момиченце споделя, че дъщеря й е със „Спина бифида“, хидроцефалия, неврогенен пикочен мехур, с долна лява пареза и не може да ходи.

Това са само част от историите на деца и семействата им, събрани от дарителската платформа HelpKarma. Подобна е съдбата на хиляди други болни деца и възрастни, които имат нужда от помощ, за да бъдат лекувани. Платформата се рекламира като „най-мощния инструмент за набиране на средства“, пише в свое разследване „бТВ“.

Собственикът на HelpKarma Константин Кръстев твърди, че са успели да привлекат 21 милиона лева за 2 години, защото са успели да покажат прозрачност, доверие и движат благотворителния сектор в по-добра посока.

Собственик на HelpKarma Константин Кръстев
Снимка: Константин Кръстев, Facebook

Какво е мнението на дарителите? Антоанета Тончева е доктор в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия. Тя споделя, че е активен дарител, но от HelpKarma била разочарована.

Д-р Антоанета Тончева
Снимка: Скрийншот от бТВ

„Защото именно тази прозрачност, която се прокламира навсякъде, за мен, много ярко липсва.“

През 2017 г. Кръстев регистрира HelpKarma като фондация в обществена ползва. Оттогава досега през платформата на фондацията са събирани дарения за над 2600 каузи. 90% от тях – медицински. Кръстев твърди, че през платформата са били дарени 21 милиона лева, като от тях близо 13 500 000 са достигнали до хората в нужда. Ралица Енева е член в УС на HelpKarma. Тя споделя, че за тях е най-важна прозрачността и обратната връзка.

Ралица Енева
Снимка: Скрийншот от бТВ

„Да разбереш какво се случва с твоите средства. Ние верифицираме всяка една кампания много внимателно като за медицинските кампании, но и не само, при медицинските имаме медицински екип, който проверява всеки един документ, приложен.“

Случаят на Реян Иванов

Началникът на Хематологичното отделение в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ доцент Боряна Аврамова споделя, че е разглеждала каузите в платформата, когато е попаднала на тази за Реян Иванов – пациент, който колегите й се лекували. В нея пишело, че са били изразходвани пари за неща и за времето, през които детето е било в тяхната клиника. Това обаче не отговаряло на истината, защото всичко се финансирало или от клиничната пътека, или от държавата по определени програми.

Енева е категорична, че за Рей са събрали 99 605 евро, като има изплатени средства към медицински центрове, за наеми, изследвания, лечение, тестове, болничен престой. В отчета на HelpKarma за периода, в който момченцето се е лекувало в ИСУЛ, пише, че са били похарчени 26 500 евро или над 52 000 лв. от дарения – за лекарства и лечение. Началникът на клиниката, където е било лекувано детето, е проф. Добрин Константинов. В писмо до „бТВ“ той отчита, че лекарствата и лечението са били безплатни. А медиците не са назначавали процедури или препарати, които да бъдат плащани от семейството,

В кампанията на Рей разходи са отчетени 25 пъти. Дарителите виждат само какви пари са похарчени, но данни за какво точно или платежни документи – липсват.

Енева отговаря на това, че няма как документите да бъдат видени заради „защита на личните данни“. По думите й не може всички документи да бъда отключен, за всеки, който влезе в системата. Запитана – „Финансовите документи какъв е проблемът да бъдат достъпни?“, тя отвръща, че „това са си наши стандарти и наше решение.“ От платформата заявяват, че не преглеждат оригиналните финансови документи, а ги изискват само на снимка.

Доцент Аврамова открива още едно несъответствие:

„Изпратихме за придружаващото му заболяване, което е епилепсия, в „Иван Рилски“ при една от най-добрите специалистки в тази област – доц. Димова, която му направи подробно ЕЕГ, видео ЕЕГ, уточни му терапията антиепилептичната, дадоха предложение, там, за лечение с колегите неврохирурзи. И за този период пише, че има платени там суми за видео АЕГ и т.н., което също не отговаря на истината.“

В кампанията за Рей пише, че парите се събират за лечението му в Германия. В отчета фигурират данни за изплатени пари за самолетни билети, хотел и болничен престой – общо 24 250 евро.

От НЗОК обаче са отчели пред „бТВ“, че Рей е имал 3 формуляра S2 за лечение в Германия. От Здравната каса са изплатили средства за самолетни билети и хотел, както и лечението, за което досега от германската болница са отчели документи на обща стойност почти 28 000 евро.

Попитана, ако едно дете има формуляр S2 от НЗОК – трябват ли му пари за самолетни билети и за хотели, Енева казва, че „за нас е изключително важно, това го следим, между другото, колегите са много внимателни в това отношение“ и допълва, че в случая с Рей „имаше трудности и усложнения, доколкото помня“.

„В един етап може би имаше (формуляр S2), но наистина в момента аз не съм сигурна Рей имаше ли формуляр или нямаше, трябва да вляза… Ако майката е спестила, аз пак казвам, ние няма как за всяка една кампания, как освен това, което имаме като обратна връзка от самия създател. Ние не можем всеки ден да правим запитване към Здравна каса.“

На екипа на „бТВ“ е било отказано да се предоставят документи от кампанията на Рей. Интервю с майка му също не се е състояло, защото се е оказало, че няма връзка с нея. Според доцент Аврамова контролът върху отчетността на средствата от платформата е много слаб и на практика няма такъв.

„Тоест, те представят някакви данни за отчетност на средствата, които обаче, както се вижда, сигурно и в много други случаи не отговарят на истината. И това вече поражда така съмнения за други цели на тази платформа.“

За съжаление Рей губи битката с левкемията. След смъртта му майка му дарява близо 7000 евро от тях по друга кампания в HelpKarma – за млад мъж също болен от левкемия. Основната част от сумата (около 17 000 евро) прехвърля към Радо – детето на Ралица Енева.

„Да, тя дари по кампанията на Радо, тя прецени, обади ми се лично по телефона и… Аз имах, така, един разговор с нея, дали е сигурна в това, да, тя наистина ме помоли да дари.“

Случаят на Радо

Радо е син на Ралица Енева. Той е със спинална мускулна атрофия и се лекува в САЩ. Призивът към дарителите е да се съберат 350 000 евро.

Антоанета Тончева споделя, че първоначалният таргет е бил 100 000 евро, а парите са се събрали за около 7 месеца – от декември 2017 г. до края на юни, началото на юли 2018 г.

„Няколко такива интервюта съм слушала, че сумата е преценена от 100 000 евро да стигне за медицинските нужди на детето и за помощни средства за около 4 години. Поиграх си да сметна по отчетените документи, защото ми беше интересно… Значи, над 108 000 евро са похарчени за около 2 години и 10 месеца – по-малко от 3 години.“

Енева обаче отвръща:

„Планирала съм и не знам какво точно ме връщате да съм казала, но средствата, които съм си изхарчила по кампанията за Радо, са си по нуждите за Радо. Правейки този план, съм залагала към най-най-спешните нужди. След като съм получила подкрепа, разбира се, съм си позволила и съм помечтала детето ми да получава абсолютно адекватни неща, от които има нужда.“

Тончева обаче е категорична:

„Преди няколко месеца отворих кампанията и видях, че таргетът е променен вече на 350 хиляди евро. Само че детето се лекува по експериментална програма, клинично проучване в САЩ, в Ню Йорк. Аз съм убедена, че лечението и всички тестове и медицински изследвания, като част от това проучване за това детенце, са безплатни.“

Енева коментира, че лечебното заведение не поема разходите за пътуването и престоя в САЩ, а само лечението. По думите й драстичното повишение на парите се е наложило заради 2 предстоящи операции. Парите били заложени преди да бъдат получени офертите.

Собственикът на HelpKarma Константин Кръстев твърди в писмо до „бТВ“, че най-късно до 2 месеца от започването на кампанията се изискват задължително окончателна оферта за лечение. Но в случая на Енева правилото не важи – средства за бъдещите операции на сина й се събират повече от година без да има оферти. Също така не е посочено, че от първоначално събираната сума 100 000 евро, тя е била увеличена на 350 000 евро.

Според Тончева пред дарителите трябва да бъде обяснено защо детето продължава да бъде част от проучване в САЩ и докога ще бъде там, защото истината била, че това лечение от април 2019 г. го има и в България. Енева е категорична, че тя също се е борила лечението да го има в България. Но Ради й ще продължи да се лекува в САЩ. Попитана дали може документите да станат достъпни, тя отговаря:

„Сега не мога да отварям и отключвам документи, в момента нали да правим отчет. Това е мое желание вече дали, със сигурност е нещо, което аз ще преценя дали да го отварям, кога да го отварям и… Ами точно в момента не, нямам желание.“

Последното пътуване на Радо до САЩ е било през юли. Енева споделя, че не знае дали е отчела всичките документи. В отчета и по кампанията на сина й няма описание на разходите, отчетни документи – също.

Интервю на „бТВ“ със собственика на платформата Константин Кръстев

Екипът на телевизията е бил посрещнат от всички служители на HelpKarma, в това число счетоводителят – на живо от Пловдив, и снимачен екип, който е документирал срещата им.

На коментар на журналиста Мария Цънцарова, автор на разследването – „стана ясно, че в разходите от 7000 евро, примерно, Ралица може да си е включила самолетни билети, ама не помни“, Кръстев отговаря:

„Всеки един разход, всеки един разход има причина. Тоест, ако вие виждате транспортен разход, ако вие виждате настаняване, ако вие виждате… Самолетни билети… Вижте, Мария, това, което вас ви интересува е следното. Има ли някъде злоупотреба или няма злоупотреба? Аз ви казвам на 100%, на 100%, подписвам се, че няма никаква злоупотреба… Да, по-добре е да пише самолетен билет, ако не е самолетен билет. По-добре е, така че, от тука нататък, ако има самолетен билет, трябва да е самолетен билет, това е ясно. Ето аз това не съм го знаел.“

Доктор Тончева пита:

„Натъкнах се на публикация в социалните мрежи миналата година, октомври, където госпожа Енева явно някой я беше обвинил, че демонстрира доста луксозен начин на живот и че не се лишава от нищо. Текат кампании за набиране на огромни средства… В същото време тя има частни пътувания, когато ходи в САЩ, аз съм я виждала да пътува до Маями. Или до Калифорния, което беше неотдавна. Защо тогава продължават да текат кампаниите за набиране на средства? На фона на това, че семейството очевидно може да си позволи два пъти другите две дечица да пътуват до Ню Йорк? Или да посещават постановки на Бродуей? За мен, това е наистина цинично и, така, размятане на някакъв начин на живот в лицето на дарителите и в лицето на всички други нуждаещи се, като паралелно с това фондацията, която е работодател на госпожа Енева, очевидно претендира за прозрачност?“

Енева отговаря, че имала добро ниво на лайфстайл, но в никакъв случай не било нещо „уау“.

„Наистина съм майка на 3 деца, жена, която се бори, оправна съм. Затова съм се погрижила и детето ми да получава най-добрите грижи. Дала съм всичко, с което аз съм разполагала – финансов, личен, емоционален ресурс, заряд и капацитет. Всеки в крайна сметка живее така, както успее да живее, на базата на това, което успява да сътвори, било то като работа, дейност, деца, това всеки си решава колко деца да има и как да живее според възможностите си.“

„Актът на дарителство е доброволен. Човек решава дали да дари, кога да дари и за какво да дари …Тези, които са се лишили, пак казвам, са го решили и са го направили доброволно, за което изключително им благодаря“, отговаря още Енева.

Според д-р Тончева обаче, когато си способен да си позволяваш екскурзии, пътувания, да се храниш в скъпи ресторанти, тогава не е редно да набираш средства за нуждите на детето ти.

Енева събира пари и за още една кампания – за децата със спинална мускулна атрофия. В отчетите по кампаниите й прави впечатление, че средствата на дарителите са насочвани към други кампании – например румънски и за борбата с COVID-19.

„На какво основание се превеждат пари, които българският дарител е решил да дари на българския пациент? И това е записано в самото описание на кампанията и в целите й. А в същото време някой решава, че ще трансферира 100 евро на румънска или украинска кампания, примерно“, казва д-р Тончева.

„Когато има такива налични средства, когато се прецени, не случайно сме измислили тези трансфери по кампании, защото вместо тези средства да отидат в пространството, неясно къде, по-добре отново да отидат за благородна цел“ – отговаря Енева.

„Когато се кликне върху името на госпожа Енева и всъщност се вижда нейният профил в HelpKarma, на практика, тя самата, излиза, че е дарила почти 6 хиляди евро. 5 828 евро, като това са лични дарения от нейно лично име или трансфери от нейните кампании за други кампании. Аз нямам нищо против човек да бъде дарител и не искам да бъда разбрана погрешно, но когато дарява, е редно да дарява личните си средства. Средства от заплата си, средства от джобните си, каквото щете. Но не е честно, не е морално да се даряват средства от нея кампания за друга, като се пренебрегва изцяло волята на дарителите“, споделя Тонева.

Случаят на Роберта

След смъртта на Роберта, майка й Адриана желае да прехвърли събраните дарения към кампания, която тя иска. От HelpKarma обаче не й позволяват да дари неизползваните за лечението й 20 000 евро на Ангел от Харманли.

Адриана коментира:

„Отказът, който ни дадоха, го аргументираха, че кампанията не е в някакъв клуб, вътрешен клуб, който имат, клуб за сигурност… Ние казахме на майка му: „Звънни и питай как да станеш член на тази група, явно имат някакви условия, стани член, за да ти прехвърлим тези пари. Жената звънна и ѝ казали, че да станеш член на тази група трябва да закриеш дарителски сметки, фейсбук групи, базари, всички други начини за набиране на средства и помощ за Ангелчо и тогава може да станете член на тази група… Тя няма как да спре тези кампании, тук ставаше дума за огромни пари, огромни пари, как да очаква само от едно място да ги събира без дарителска сметка и базари… Опитахме на още едно детенце, явно се оказа, че и то не е в същия клуб и при него също парите не отидоха.“

Попитан дали смята, че ако едно дете се нуждае спешно от пари за лечение, дали ще събере повече средства от много източници или само ако има кампания в HelpKarma, собственикът на фондацията Константин Кръстев отговаря:

„При нас. Със сигурност, и аз не говоря на думи. Просто това сме го виждали. Кампаниите от Trust and Safety събират повече пари.“

Начинът, по който се формулират апелите за помощ

Доцент Аврамова твърди, че това също е много притеснително. Впечатление й направила кампания на дете с детска церебрална парализа, от най-тежките форми. Според нея е абсурд да се постигне подобрение, че детето да започне само да се обслужва, както било анонсирано.

Майката на Ема, Лили открила подобна подвеждаща информация и за дъщеря си:

„Получих съобщение от един господин, не мога да кажа точния текст, в който той ме питаше дали детето ми ще проходи след операцията. Аз в първия момент, разбира се, малко се ядосах и после, нали, му отговорих, че аз никъде не съм споменавала, че детето ми ще проходи и операцията се прави с такава цел. По-късно разбрах, че кампанията е била рекламирана с това, че дъщеря ми ще проходи след операцията. Най-вероятно целта е била да се наберат повече средства, за мен няма друго обяснение. Не е редно да се прави така, защото по този начин се подвеждат дарителите.“

От Фондацията обаче са категорични – „всичките им медицински кампании се проверявали от лекари, които гарантирали за тях и се грижили за „прозрачността и достоверността на медицинските кампании“.

Медицински съвет

Запитана кога се събира този медицински съвет, Енева отговори, че „ние комуникираме по различни начини, било то онлайн платформи, живи срещи, част от този медицински съвет е присъствал на нашите срещи, които регулярно правим като фондация“.

Малко след този въпрос Енева казва, че е изморена от интервюто и предлага нова среща, на която да присъстват въпросните медици. Тя препоръчва на „бТВ“ също така да се свържат с тях – нещо, което журналистите вече са направили. Един от тях е д-р Прокопова. Тя коментира:

„Знам, че съм част от този медицински съвет, защото и аз видях в сайта, че такова нещо съществува. Но да ви кажа даже не знаех какво е HelpKarma, докато не се поинтересувах на какво съм член.“

Д-р Чилингирова научава от „бТВ“, че е член. Доцент Калпашки заяви:

„Не мога поне в момента да се сетя какво общо ме свързва с тази фондация… HelpKarma, не знам кой ме е сложил там. Не мога да се сетя поне.“

След това Енева казва:

„Имаме си и общопрактикуващи лекари…Не сме изложили като снимка, като биография и т.н. всичките лекари, медицински лица, с които комуникираме.“

Собственикът на HelpKarma твърди, че медицинските специалисти, на които са качени снимки на сайта на фондацията са знаели за това. Според разследването обаче единственият, който е знаел за съществуването на този Висш медицински съвет е проф. Коста Костов. Той обаче нямал връзка с медицинските каузи в платформата, но за сметка на това имал роднинска връзка със собственика й

Кръстев се е ангажирал медицинският съвет да бъде махнат от платформата. Не го е изпълнил. Така лекарите в него продължават да бъдат гарант за прозрачност и достоверност на медицинските кампании, за които се събират пари от дарителите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments