Продължават да растат оборотите в търговията на дребно

0
14
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Оборотите в търговията на дребно продължават да нарастват. Това показват последните официални данни на Националния статистически институт /НСИ/. Повишението е с 0.4% през май в сравнение с предходния месец и с 5 на сто на годишна база

През май се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.5%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление – съответно с 1.4 и 1.0%.

Спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отбелязан при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 9.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.9%. По-съществен ръст е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – със 7.3%.

През май в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (по 7.2%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 19.8%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 15.7%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 10.4%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 6.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 5.3%. Оборотът намалява в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1.8%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments