„Продължаваме Промяната“ предлага: Да се разсрочат ангажиментите за декарбонизация

0
28
Радослав Рибарски
Радослав Рибарски. Снимка: Facebook, Архив

ПГ на „Продължаваме промяната“ /ПП/ ще внесе проекторешение, с което предлага служебният кабинет да разсрочи ангажиментите на България за декарбонизация и да уговори добри условия в сектор „енергетика“, заяви Радослав Рибарски, предава „БНР“. По думите му от партията му са за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ в аспектите на новия план REPowerEU, целящ да гарантира доставките на електроенергия в Европейския съюз.

Последиците за икономиката от войната и вдигането на цените са достатъчно мотивиран аргумент за пред Европейската комисия за запазване и отлагане на целите по декарбонизация, залегнали във вече одобрения НПВУ.

„Днес внесохме в Народното събрание проект на решение, с което да задължим Министерския съвет да инициира срещи с Румъния и Гърция за възприемане на единен регионален подход при преговорите с Европейската комисия за отразяване на последиците от войната за енергийната сигурност на региона и адаптиране на изискванията и целите за енергиен преход на трите държави членки.“, поясни Рибарски.

Българо-турската газова връзка е само за капацитет, заяви народният представител Васил Стефанов. По думите му сега преминава азерски газ с ниска цена, което е реална диверсификация. Той попита защо договорът е подписан от „Булгаргаз“, а не от „Булгартрансгаз“.

„Има ли нещо общо сключването на споразумението между България и Турция с намерението на Путин да пренасочи газ по спрените газопроводи „Северен поток“-1 и 2 към Турция и да се създаде газов хъб в Турция. „Булгаргаз“ договорила ли е количества газ, които да влизат в Турция, но произходът им да бъде руски? Опитва ли се служебният кабинет на върне „Газпром“ в България под предлог, че това е турски газ?“, пита още той.

13-годишното споразумение беше сключено точно 3 дни след края на дългосрочния договор на България с „Газпромекспорт“, напомни още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments