“Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) обжалват резултатите от първия тур в Банкя

0
11
Гласуване, избори, бюлетини
Местни избори 23. Снимка: Искра.бг

“Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) подадоха жалба срещу изборния резултат от първия тур в район Банкя. Тази сутрин тя беше внесена в Административния съд в София.

След като ЦИК отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на “Възраждане” Антон Бранков и на ПП-ДБ-СС Георги Атанасов беше само 2 гласа.

Според жалбата изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК съответно от ГЕРБ-СДС и “Възраждане”.

Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната секция за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов – 686 гласа, а Антон Бранков – 652 гласа.

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

“Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати”, гласи още жалбата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments