„Продължаваме Промяната“: Да се поиска дерогация относно сроковете за намаление на вредните емисии

0
18
Продължаваме промяната
Продължаваме промяната. Снимка: Facebook

Девет месеца след началото на войната в Украйна и прекъснати енергийни доставки, в Европейския съюз /ЕС/ има ново разбиране за предизвикателствата пред устойчивия енергиен преход на Европа, както и нови инструменти, които да отговарят на тях, съгласно програмата REPowerEU за финансиране.

От „Продължаваме Промяната“ /ПП/ настояват служебният кабинет веднага да започне процедурата пред Европейската комисия /ЕК/ за отразяване на новите възможности за финансиране, както и за адаптиране на Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ на България.

Защитата на енергийната независимост на България и осигуряването на плавен и устойчив енергиен преход, нови инвестиции и социални мерки за запазване на работните места в сектор енергетика следва да е един от основните приоритети на българското правителство и българския парламент, независимо от политическата криза. Затова с началто на своя мандат ПП коригира българския НПВУ, за да премахне ангажиментите за затваряне на въглищни централи и строеж на газови мегацентрали.

Зам.-председателят на Енергийна комисия Радослав Рибарски, водач на ПП листата в Стара Загора, защити днес тази позиция по време на участието си в среща на синдикатите във връзка с изискванията на Европа за енергиен преход и предложи конкретни мерки. Той обяви, че поради забавянето на служебното правителство още в понеделник ПП ще внесе проект на решение в Народното събрание със следните предложения:

  • Народното събрание да задължи Министерския съвет да подготви позиция, която отразява новата ситуация след войната в Украйна, в съответствие с изискванията на ПВУ и на новия инструмент за енергийния преход REPowerEU;
  • Министерският съвет да инициира срещи с представители на Румъния и Гърция за възприемане на единен регионален подход при преговорите с Европейската комисия за отразяване на последиците от войната за енергийната сигурност на региона и адаптиране на изискванията и целите за енергиен преход на трите държави членки.

ПП предлага да се поиска дерогация относно сроковете за намаление на вредните емисии с оглед на продължаващата война в Украйна. От партията припомнят, че преди войната подаденият план за възстановяване и устойчивост от второто служебно правителство на президента Румен Радев съдържаше ангажимент за затваряне на 1,4 ГВ мощности.

След встъпването си в длъжност правителството на ПП успя да накара ЕК да се откаже от това изискване за окончателно затравяне на 1,4 ГВ мощности и то бе заменено със задължение за намаляване на емисиите в Маришкия регион, без извеждане извън експлоатация на мините ни, които могат да продължат да работят при необходимост.

След избухването на войната, правителството ни е длъжно да използва своевременно всички нови механизми за осигуряване на устойчив енергиен преход, както и в координация с другите страни от региона да търси по-силна преговаряща позиция в Европа. Усилията за запазване на енергийната ни независимост и използване на пълния капацитет на Маришкия басейн трябва да продължат и да отчитат променящата се енергийна среда в Европа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments