Проблемът с насилието с деца има етична страна

0
38
Насилие
Снимка: Pixabay

При насилието с деца е важен проблемът и решенията, а не конкретният случай, заяви директорът на отдел „Комуникации“ на UNICEF-България Ивайло Спасов. По думите му досега не се е поставял въпросът дали да се отразява насилието над деца, а как. Според него има леко подобрение през последните 10 години при отразяването на темата в българските медии.

Ивайло Спасов посочи, че не трябва само да се замъгляват лицата на снимки, да се сменят имената или да се премодулира звукът. Според него по-креативно е да се отразява чрез анимация или възстановки. Той е категоричен, че децата не трябва да се третират с термини като жертва. По думите му проблемът трябва да се осъзнае, а не да набляга само върху етничните случай. Програмният директор на отдел „Закрила на детето“ Дани Колева коментира пред „БНР“:

Притеснителни са данните от проучване от 2021 година1 за това, че всяко второ дете до 18 години е преживяло някаква форма на насилие, най-често емоционален или онлайн тормоз. Все още има нужда от обучения за разпознаване на насилието.“

Спасов е категоричен, че не подкрепят да има санкции, а за подкрепата и повишаване капацитета на представителите на медиите. По неговите думи не се нарушават правата на детето умишлено, а по-скоро от бързината на отразяване на медиите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments