Принц Чарлз се е подготвял за короната през целия си живот. Какво следва?

0
20
Крал Чарлз
Крал Чарлз. Снимка: Общомедия

Принц Чарлз се е подготвял за короната през целия си живот. Сега, когато е на 73-годишна възраст, този момент най-накрая настъпи. Чарлз ще бъде най-възрастният човек, заемал някога британския престол. Все още обаче не е определена дата за церемонията по коронацията му. След професионална подготовка и запознаване с кралския етикет, започнали още в детска възраст, синът на кралица Елизабет II олицетворява модернизацията на британската монархия. Той е първият престолонаследник, който не е получил образованието си в дома си, а вместо това се е сдобил с университетска диплома. Освен това той е първият член на кралското семейство, който е израснал в нарастващия блясък на медиите, предава „BBC“.

Преди години Чарлз изгуби симпатиите и подкрепата на мнозина британски граждани заради скандалния си развод с обичаната принцеса Даяна и заради нарушаването на правилата, които забраняват на кралските особи да се намесват в обществените дела, което той направи, участвайки активно в дебати по въпроси като опазването на околната среда и архитектурното наследство.

Сега той се намира, ако може така да се каже, в есента на живота си и трябва внимателно да обмисли как да създаде отново своя образ на публична личност. Той далеч не е толкова популярен, колкото майка си,“, твърди историкът Ед Оуенс.

Според Оуенс новият владетел трябва бързо да открие най-добрия начин за това как да си спечели обществена подкрепа и любов от страна на народа, на което се радваше особено силно неговата майка. С други думи, дали Чарлз ще бъде толкова обичан от поданиците си? Това е въпросът, който в момента хвърля сянка върху целия му живот.

Като срамежливо момче, израснало с властен баща, Чарлз се е превърнал в леко недодялан и сдържан мъж, който обаче е уверен в правотата на собственото си мнение. За разлика от майка си, която отказва да обсъжда публично възгледите си, Чарлз изнася речи и пише статии по близки до сърцето му теми, като например изменението на климата, зелената енергия и алтернативната медицина.

Възкачването му на престола вероятно ще разпали дебати за бъдещето на британската монархия, която мнозина смятат за символ на националното единство, а други – за остаряла следа от феодалната история. Чарлз, който ще бъде държавен глава на Обединеното кралство и на още 14 държави, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия и Папуа Нова Гвинея, вероятно ще действа решително още през първите дни на управлението си. В свое интервю той е споделял, че е приел идеята, че като крал няма да може да се изказва или да се намесва активно в политиката, тъй като ролята му ще бъде различна от тази на принц на Уелс. Той заяви, че възнамерява да намали броя на работещите кралски особи, да съкрати държавните разходи и да представи облика на една по-съвременна Великобритания. Въпреки това, тук традициите играят изключително силна роля, особено за човек, наследяващ една монархия, която от дълги години се възприема като символ на националната гордост, единство и преданост.

Биографката Сали Бедел Смит, автор на книгата „Принц Чарлз: страстите и парадоксите на един невероятен живот„, го описва като човек, който постоянно е бил в сянката на другите членове на семейството, въпреки съдбата си. По повод на това тя пише: „Мисля, че разочарованието му не е породено толкова от това, че е трябвало да чака дълги години, за да наследи трона. Мисля, че основната му неудовлетвореност се дължи на факта, че е направил толкова много за страната си, но като цяло е останал неразбран. Той сякаш е попаднал между два свята, а именно света на майка си, почитана и много обичана кралска особа, и този на Даяна, чийто призрак все още го преследва, и на невероятно бляскавите си синове.“

На мнозина в Обединеното кралство им бяха нужни години, за да простят на Чарлз това, че е изневерявал открито на съпругата си Даяна, преди „принцесата на народа“ да загине нелепо в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Все пак, общественото напрежение беше успокоено, поне до известна степен, след като той се жени за Камила Паркър Боулс и тя стана херцогиня на Корнуол. Въпреки че Камила изигра важна роля за раздялата на Чарлз и Даяна, нейният самоироничен стил и земно чувство за хумор в крайна сметка спечелиха обичта на много британци. Очевидно, тя помага на Чарлз да се усмихва повече на публични места, като смекчава резервираността му и го кара да изглежда по-достъпен за обикновените хора.

В момента напрежението в кралското семейство продължава да е налице, като за това допринесе и решението на Хари и съпругата му Меган да се оттеглят от кралските си задължения и да се преместят в Калифорния през 2020 г. По-късно в телевизионно интервю те заявиха, че член на кралското семейство е изразил „загриженост и е разговарял“ за цвета на кожата на бебето им, преди то да се роди. Взривоопасното разкритие принуди брат му Уилям публично да заяви, че семейството не е расистко.

През последните Чарлз работеше активно за благото на страната си, като все по-често заместваше кралицата в годините на нейния залез. През 2018 г. той беше обявен за наследник на кралицата начело на Британската общност – асоциация на 54 държави, свързани с Британската империя. Процесът се ускори след смъртта на съпруга ѝ, принц Филип, на 9 април 2021 г. В навечерието на държавното откриване на парламента тази година, на 10 май, кралицата отново помоли Чарлз да я замести, делегирайки му едно от най-важните си конституционни задължения, което беше видно доказателство, че преходът вече е в ход.

В документален филм от 2018 г. Камила споделя, че Чарлз не се притеснява от перспективата да стане крал.

„Мисля, че това, което му е отредено, ще го споходи. Той винаги е знаел, че това ще се случи, и не мисля, че тази идея изобщо тежи на плещите му.“, твърди Камила.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments