Прилагането на новите касови апарати се отлага със 7 месеца

0
104
Касов апарат. Снимка: архив
Касов апарат. Снимка: архив

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса, в която участва и премиерът Бойко Борисов. Отсрочка ще получат търговците, които използват софтуер за управление на продажбите – те трябва да инсталират въпросния софтуер до края на септември.

„Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18. В следващите дни ще се чистят детайли, за да се избистри наредбата в този й вид. Конкурентоспособността и плащането на данъците са важни. Появи се напрежение между НАП и бизнеса, затова се стигна до отлагане на прилагането на наредбата със 7 месеца.

Бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. Тя няма да се върне назад. Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците. Отсрочката с тези 7 месеца е важна и те не трябва да бъдат пропилени, наредбата трябва да стане по-работеща. Разработчиците на софтуера трябва да използват времето, за да я изчистят, а 7-те месеца трасират пътя на приложението й“, заяви Горанов, цитиран от БГНЕС.

„Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани“, коментира на свой ред председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments