Приеха Програма за закрила на деца с изявени дарби

0
152
Ученици
Ученици. Снимка: Искра.бг

Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 година.

С нея се постига конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които са осигурени финансови средства през настоящата година. Тя предвижда общо 2406 деца от държавни, общински и частни училища да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуството и науката. Наградените могат да бъдат:

  • Класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище;
  • Спечелили златен, сребърен или бронзов медал на международна олимпиада, конкурс или състезание в областта на науката;
  • в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри

Финансовото подпомагането може да бъде еднократно в размер до 195 лева или чрез едногодишни стипендии – месечно по 135 лева.

Включените конкурси, олимпиади и състезания са с доказани високи критерии при излъчване на победителите. Те мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения.

Приетата Програма представлява логично продължение на Програмите от 2005 година насам за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Нейното ефективно и последователно прилагане е част от грижата за развитието на духовния, творческия и физическия потенциал на младите хора в България.

След сигналите за масови кражби в търговските обекти: Има ли наказани?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments