Приеха новата формула за изчисляване на пенсиите

0
599
Снимка: Пиксабай
Снимка: Пиксабай

Народното събрание прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. С тях пенсионерите ще имат право на избор по коя формула да се изчислява пенсията им до началото на 2023 година, пише „Дарик“.

Тези поправки са били приети с консенсус от гласувалите 102-ма депутати. Както следва в решението хората, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила, ще попълват специален раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще посочват това свое желание, а Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по двата варианта и ще отпуска по-благоприятния за човека размер.

За тези, които вече са подали заявления за пенсиониране от началото на тази година, ще има възможност да изберат изчисляване по старата формула в срок от 6 месеца след влизането в сила на поправките.

„Предложението, което правим с колегите и законопроектът, който е предложен на вашето внимание, на практика тушира напрежението, което беше създадено след Нова година във връзка с новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, при който начин влизаха единствено и само годините след 1 януари 2001 г. до датата на пенсиониране. Така че, на практика никой няма да бъде ощетен. При изчисляването на размера на пенсията всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размерът на пенсията“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов преди гласуването на промените.

Последните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии. Така от НОИ обобщават данните от анализ, направен от осигурителния институт във връзка с промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г., пише „Икономик“.

Според предварителните данни на НОИ обаче над 67 хиляди пенсионери ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж през 2019 г., като 31% от тях ще получат по-ниски пенсии.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора. „Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя“, коментира Петков.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments