Прие ли ЕС първата част от правилата за „зелени“ инвестиции?

0
18
Зелена енергия
Зелена енергия. Снимка: Pixabay

Европейският съюз прие първата част от своя правилник за благоприятни за климата инвестиции. Те трябва от следващата година ще определя кои дейности могат да бъдат обозначени като „зелени“ в отделни сектори, включително транспорт и сградно строителство.

Първият раздел от таксономията на ЕС за устойчиви финанси ще се прилага от 1 януари догодина, предадоха от „Reuters“. Правилата определят екологични критерии за инвестиции, включително възобновяема енергия, корабоплаване и производство на автомобили, като превозните средства с нулеви емисии ще бъдат единствените, който ще могат да бъде обозначен като „зелени“ от 2026 година. Еврокомисарят за финансовите услуги и капиталовите пазари Марейд Макгинес коментира, цитиран от „БНР“:

Това ще помогне за насочване на устойчиво финансиране към проекти и предприятия, за да помогнем за постигането на нашите цели за климата.“

Европейският съюз трябва да реши този месец дали инвестициите в природен газ и ядрена енергия да бъдат обозначени като „зелени“. Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс подчерта, че правилата трябва да отразяват, че газът и ядрената енергия са необходими за прехода на ЕС към достигане на нетни нулеви емисии до 2050 година. Той заяви пред „Politico“:

Мисля, че трябва да намерим начин да припознаем, че тези два енергийни източника играят роля в енергийния преход. Това обаче не ги прави зелени.“

Страните, залагащи на ядрена енергия, включително Франция, цитират ниските емисии на въглероден двуокис от подобен енергиен източник, докато опонентите предупреждават за въздействието на радиоактивните отпадъци върху околната среда. Междувременно новият германски външен министър Аналена Бербок заяви по време на посещение в Париж в четвъртък, че страната й ще продължи да се противопоставя на плановете на Франция да класифицира ядрената енергия като „зелена енергия“.

Природният газ също раздели държавите членки на ЕС, като едни от тях са посочили, че са необходими инвестиции в газови технологии, които да им помогнат да се откажат от по-замърсяващите въглища. Според анализатори етикетирането на газа като зелен рискува да унищожи доверието в цялостната програма за устойчиво финансиране на ЕС.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments