Причината за пожара в „Нотр Дам“ е късо съединение?

0
123
Нотр Дам
Снимка: Скрийншот от видео в Туитър

Късо съединение е причината за пожара в катедралата „Нотр Дам“. Върху тази версия работят прокурорите в Париж, пише CNN. По думите на неназован източник на медията, не се изключват никакви хипотези на този етап и се проверяват няколко версии.

Разследването на огнената стихия започна във вторник. Досега са били разпитани поне 40 служители на катедралата.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че екип на криминалисти и експерти от централната лаборатория на полицейското управление са започнали проверки на мястото на инцидента. Длъжностните лица все още смятат, че пожарът не е запален умишлено, но на този етап не изключват и други сценарии.

„Макар че прокуратурата не изключва никакви хипотези, напомняме, че на този етап нищо в разследването на пожара не подчертава престъпен произход“, коментираха от държавното обвинение.

Преди нещастието катедралата е била обект на ремонти, а някои от тях са обхващали и 15-годишната Кула-стрела, която падна в пламъците. От четирите фирми, сключили договор за обновяване на „Нотр Дам“, две са работили там преди пожара. По време на инцидента на мястото е нямало работници.

Пожарът опустоши голяма част от 850-годишната сграда и беше потушен след деветчасова битка. От пожарната служба в Париж коментираха, че операцията е била една от най-сложните и са се страхували, че цялата конструкция е можела да бъде загубена.

Десетки безценни артефакти бяха спасени от пламъците и бяха закарани за съхранение в Лувъра.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска „Норт Дам“ да бъде възстановена до пет години. За часове бяха събрани дарения от цял свят, достигащи 800 млн. евро.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments