При кои ваксини срещу COVID-19 се намалява нуждата от хоспитализация?

0
124
Ваксини за коронавирус.
Снимка: Пиксабей

Една доза от ваксините срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech“ или на „AstraZeneca“ може да предпази от тежко протичане на инфекцията при хора над 80 години, които имат съпътстващи заболявания и от необходимостта да постъпят в болница за лечение. Това е по данни на британско проучване, цитирани от „Ройтерс“.

Проектът е финансиран от „Pfizer/BioNTech“ и все още е в процес на установяване, че една доза от ваксината срещу COVID-19 на компанията е около 72% ефикасна след двуседмичния прием за предотвратяване на инфекция със симптоми в тежка форма. Тя е била прилагана на пациенти на средна възраст около 87 години. Ваксината на „AstraZeneca“ показва около 80% ефективност при същите показатели при хора на средна възраст 88 години. Професор по педиатрия и главен изследовател в проекта AvonCAP в университета на Бристол Адам Фин уточнява:

Тези първи резултати показват, че британската ваксинационна програма работи по-добре, отколкото сме се надявали“.

Според него резултатите показват, че тези ваксини могат да намалят както тежестта от сериозно протичане на COVID-19 при възрастните хора, така и натискът върху здравната система. Резултатите са близки по данни от други изследвания на ваксинационните програми в Израел, Шотландия и Англия. В тези държави са установили висока ефективност на първата доза от ваксините.

Британското проучване през изминалата седмица сред медицинския персонал във Великобритания е показало, че първата доза от ваксината на „Pfizer/BioNTech“ е намалило със 75% броя на асимптоматичните инфекции. Това показва, че чрез нея е възможно да се намали риска от разпространение на вируса според проучването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments