Президентът: Във Въоръжените ни сили своевременно трябва да се въведат проекти, носещи информационно превъзходство

0
21
Форумът
Форумът. Снимка: Президентство

„Българската отбранителна индустрия трябва да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили.“

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 16-о издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2024” в Пловдив.

В приветствието към участниците държавният глава подчерта растящата популярност на форума и значимостта му особено в контекста на променената среда за сигурност. По думите на президента, разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови, непознати предизвикателства, както с липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимото количество въоръжение и боеприпаси, така и с бързото нахлуване и сблъсък на бойното после на нови технологии и изкуствен интелект, които водят до висок асиметричен ефект

Румен Радев се обърна към българските и към чуждестранните участници в изложението, като изрази очакване те да предложат продукция и високо качество не само за големите проекти за модернизация, но и за икономически и финансово рационални проекти с голяма ефективност, допринасящи за информационно превъзходство и асиметрично предимство.

Президентът подчерта необходимостта от въвеждането в употреба на дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване; анти-дрон системи, системи за радиоелектронна борба, киберотбрана, информационни операции и за използването на космоса. Държавният глава призова час по-скоро във Въоръжените сили да бъдат разгърнати способности, които да обвързват всички сили и средства в единно информационно пространство и да допринасят за много по-висока оперативна съвместимост с нашите съюзници.

Форумът
Форумът. Снимка: Президентство

„България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилването на отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО, заяви президентът Радев и допълни, че България вече прие изключително амбициозна програма за модернизация с хоризонт до 2032 г. Справянето с предизвикателствата и гарантирането на високо ниво на сигурност може да бъде постигнато само с обединяването на усилията на страните от НАТО и ЕС“, подчерта президентът Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта от ангажиране на държавните ръководства за разгръщане на нови програми и методи за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличане на различни компании, на правителствени и неправителствени организации, на научните звена и академичните среди.

На изложението в Международния панаир-Пловдив президентът и върховен главнокомандващ беше приет с почетен строй. След церемонията по откриване, която завърши с прелитане на двойка изтребители МиГ-29, държавният глава и съпругата му Десислава Радева разгледаха техниката, представена на международното изложение. Тази година в него участват 150 иновативни компании от 25 държави.

Димитър Главчев за детската болница: Решенията на правителството трябва да бъдат изпълнявани

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments