Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

0
142
Президентът. Снимка: Фейсбук, Румен Радев
Президентът. Снимка: Фейсбук, Румен Радев

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава обяви, че го е направил, защото законите трябва да се спазват.

„Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията.“, категоричен беше той, цитиран от „24 часа“.

Основният закон задължава Румен Радев да подпише указа за назначаването на Иван Гешев. Той предвижда възможността изборът да бъде върнат за ново разглеждане във Висшия съдебен съвет само веднъж и държавният глава се възползва от нея.

Както Искра.бг ви съобщи ВСС преизбра Иван Гешев с 20 гласа „за“ срещу 4 „против“. Гласуването и двата пъти премина на фона на протести в подкрепа и срещу кандидатурата му. Имаше и бомбени заплахи, но членовете на Висшия съдебен съвет не прекъснаха работата си.

Основният мотив на Румен Радев да върне указа за назначаването на Гешев за главен прокурор беше липсата на състезателност при процедурата, защото нямаше издигнат втори кандидат. До това се стигна, след като министърът на правосъдието отказа да се възползва от законовото си право да номинира човек за поста на главен прокурор.

Президентът нападна заради това решение премиера Бойко Борисов и правителството като цяло. От своя страна министър-председателят обяви, че Радев и БСП са искали да го вкарат в капан да издигне свой кандидат, който да бъде избран и след това да го обвиняват, че той сам си е назначил обвинител номер едно в държавата.

Преди да обяви решението си днес президентът Румен Радев проведе среща с Иван Гешев на „Дондуков“ 2.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments