Президентът Радев в Бобов дол: Трябва да развиваме енергетиката като важен отрасъл на българската икономика

0
9
Румен Радев в Бобов дол
Румен Радев в Бобов дол. Снимка: Президентство

„Трябва да развиваме енергетиката не само като поминък, но и като важен отрасъл от икономиката на България, който да генерира автономност и стабилност чрез внедряване на нови технологии и подобряване на екологичните параметри.“

Това обяви държавният глава Румен Радев по време на свое посещение в Бобов дол. Президентът посети града по покана на кмета Елза Величкова по повод празника на населеното място и 54-годишнината от обявяването му за град.

„Бобов дол е важна част от енергетиката на България“, заяви Румен Радев.

По думите на президента, поминъкът и развитието на града зависят много от на енергийния сектор у нас и е необходимо да се отчетат всички технологични, производствени, екологични и социални аспекти на този въпрос. Румен Радев добави, че българските въглищни региони не трябва да плащат високата социална цена на ускорения преход към зелена икономика в Европейския съюз. В своето приветствие към жителите на Бобов дол президентът подчерта, че българската енергетика се нуждае от независимост и автономност, като въглищният отрасъл трябва да се развива поне до 2040 г.

Президентът отбеляза големия потенциал на региона чрез въвеждане на нови производства и модернизиране на вече развити отрасли, за да се предотврати закриването на работни места и обезлюдяването на община Бобов дол.

„Нашата обща цел е да имаме перспектива, подобрено здравеопазване, преквалификация, квалификация, образование за нашите деца, да създаваме съвременни технологични производства с по-висока добавена стойност“, заяви Румен Радев.

По-рано през деня държавният глава проведе среща с кмета на Бобов дол Елза Величкова, общинското ръководство и представители на въгледобивната индустрия в региона. В разговора бяха обсъдени механизмите за скорошно включване на населеното място в териториалните планове, свързани с Фонда за справедлив преход.

Усвояването на значителни средства в тези планове трябва да работи в две направления – съхраняването на енергийния отрасъл и гарантирането на чист въздух и условия за здравословен начин на живот, посочи Румен Радев. Пред местната власт президентът посочи, че е необходимо своевременно изготвяне на подробни индивидуални регионални планове за преход, които да включват специфичните нужди на всяко населено място.

„Трябва да се научат уроците от миналото и в никакъв случай да не се допуска рязко затваряне на рудници, което в последните години остави без поминък хиляди миньори“, подчерта държавният глава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments