Президентът Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

0
50
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев, Снимка: Президентство; Архив

„България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност.“

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе цветя през паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Той коментира още, че днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. И призовава да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси делото на светите братя.

„Започнатото от Кирил и Методий беше продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, добави държавният глава.

Президентът отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане. Радев призовава още на днешния ден да поздравим достойните учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната.

„Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, смята президентът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments