Президентът призова за откровен диалог и мъдрост в отношенията между България и Северна Македония

0
8
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев. Снимка: Facebook, Архив

Президентът Румен Радев призова за откровен диалог и мъдрост в отношенията между България и Северна Македония по време на среща с премиера на съседната ни държавата Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас, предаде „БНТ“.

Държавният глава приветства усилията на правителствата на двете страни двустранните отношения да бъдат задълбочени, както и преговорния процес. Той очаква новата атмосфера да даде тласък за разрешаването на спорните политически въпроси. Именно те са тези, които създават пречки пред стартирането на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Радев подчерта колко важни са именно тези въпроси за просперитета и сигурността на целия регион.

Държавният глава посочи, че следи внимателно дебата в Северна Македония, който е за вписването на македонските българи в тяхната конституция.

От своя страна премиерът на Северна Македония изрази задоволство от гостоприемството и честити втория мандат на Румен Радев като президент, както и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз. Той благодари и за факта, че именно нашата страна първа призна независимостта на Северна Македония.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments