Президентът: Нужни са конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта

0
23
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев. Снимка: Facebook, Архив

Борбата за утвърждаване на върховенството на правото изисква последователни и системни усилия от институциите, каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент /LIBE/, чиято делегация е на работно посещение в България. Пред нея държавният глава уточни, че въпросните усилия не трябва да са заложник на политическа конюнктура.

Сред темите на дискусията са били състоянието на върховенството на правото на фона на препоръките от последния доклад на Европейската комисия /ЕК/, резултатите от борбата с корупцията и медийната среда у нас.

Държавният глава посочи, че въпреки международните и вътрешнополитически кризи през последните 2 години служебните кабинети са успели да изработят редица законопроекти, насочени към модернизация на България и европейската й интеграция. Сред тях е и въвеждането на механизма за ефективно разследване и контрол върху дейността на главния прокурор, както и активната работа по антикорупционното законодателство. Много от тези закони вече са приети и това е основната причина ЕК да прекрати официално Механизма за сътрудничество и проверка спрямо държавата ни.

Обща е била позицията на участниците в срещата, че са нужни конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и провеждането на разследвания, които да водят до осъдителни присъди.

Същевременно в отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна нуждата от изсветляване на начина на финансиране и изработването на ясни механизми, възпрепятстващи опитите за злоупотреби с пари и поставянето на медиите в условия на зависимост.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments