Президентът наложи вето на поправките в Изборния кодекс

0
176
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев заяви, че връща за ново обсъждане приетите преди седмица промени в Изборния кодекс и призова БСП да се върне в Народното събрание и да участва в обсъждането на промените.

Мотивът на президента е, че тези поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите„, заяви Радев, цитиран от БНР.

Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините, коментира той, като допълни, че действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори“, заяви Радев.

Радев напомни, че в рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност. Той подчерта, че все пак здравият разум е надделял, намеквайки за решението законодателството да бъде върнато в досегашния вариант.

В рамките четири дни ГЕРБ смени на няколко пъти позицията си за Изборния кодекс, като първо прокара заедно с ДПС и коалиционния си партньор от НФСБ промени, обезсмислящи преференциите, отказа да избира нов състав на Централната избирателна комисия, а след свикано от лидера си Бойко Борисов заседание отстъпи и от двете решения. В парламента бяха внесени поправки на поправките, с които се връщаше старото положение – те не бяха разглеждани в очакване на решението на президента дали ще наложи вето над приетите промени. Започна единствено процедурата по избор на нова избирателна комисия.

Аз имам много работа, освен това политически лидери не коментирам, това каза премиера Бойко Борисов пред журналисти, по повод изявлението на президента. На възражението, че Радев няма партия, Борисов отговори: „Когато взимаш страна на една партия срещу друга, се превръщаш в политически лидер„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments