Президентът награди младежите, спасили човешки животи при пожара в село Рояк

0
10
Президентът награди младежи
Президентът награди младежи. Снимка: Президентство

„Вие не само дадохте пример за гражданска доблест, но и с вашата самоотвержена постъпка ни давате вярата, че живеем в хуманно и солидарно общество, в което човешкият живот е висша ценност, че с такива млади хора като вас България има достойно бъдеще.“

Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи Почетния знак на президента на Република България на Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов за проявената от тях смелост, съпричастност и самоотверженост при спасяването на възрастни хора от „Топъл дом“ в село Рояк. При инцидента на 22 ноември в старческия дом загинаха 9 души, но 48 други бяха спасени с помощта и на четирите 15-годишни момчета.

„Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност. Гордеем се с вас!“, посочи президентът като изтъкна, че самоотвержената намеса на младежите е променила хода на трагичните събития, когато в нощта на 22 ноември те са влезли без страх и колебание в горящата сграда на Дома за възрастни хора в село Рояк, за да спасят живот.

Държавният глава цитира поговорката, според която, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село.

„Родителите, семейството, съседите, приятелите, близките, учителите – това е здравата среда, в която се учиш да бъдеш човек и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк“, обърна се президентът към присъстващите на церемонията, сред които бяха родителите на младежите, техният класен ръководител и кметът на Дългопол.

„Благодаря на всички вас, че сте отгледали и възпитали достойни граждани на Република България! Благодаря ви, че всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност!“, каза още президентът Румен Радев като пожела на младежите да работят и да се учат упорито, за да постигнат мечтата си да станат пожарникари и полицаи и така да се грижат за сигурността, здравето и живота на другите, съобщиха още от „Дондуков“ 2. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments