Президентът на Перу предлага изместване на изборите на фона на протестите

0
26
Президентът на Перу Дина Болуарте.
Президентът на Перу Дина Болуарте. Снимка: Фейсбук

Най-новият президент на Перу Дина Болуарте се поддаде на исканията на протестиращите рано в понеделник, като обяви в национално телевизионно обръщение, че ще изпрати на Конгреса предложение за изместване на изборите, съобщава „Асошиейтед прес“.

Решението на Болуарте дойде, след като хиляди демонстранти излязоха по улиците в Перу за още един ден в неделя, за да поискат тя да подаде оставка и да насрочи избори, които да заменят нея и Конгреса. Протестите се превърнаха в смъртоносни, с най-малко двама докладвани смъртни случая в отдалечена общност в Андите, според официални лица.

Болуарте даде да се разбере, че ще предложи насрочването на общите избори за април 2024 г. Това бележи обрат, тъй като тя каза по-рано, че трябва да й бъде позволено да заема длъжността през оставащите 3 години и половина от мандата на своя предшественик.

„Моето задължение като президент на републиката в настоящия труден момент е да тълкувам, чета и събирам стремежите, интересите и опасенията, ако не на всички, на огромното мнозинство перуанци“, смята Болуарте и добави:

„И така, тълкувайки по най-широк начин волята на гражданите… реших да поема инициативата за постигане на споразумение с Конгреса на републиката за придвижване на общите избори.“

Много от демонстрантите в продължаващата политическа криза настояват за освобождаването от ареста на Педро Кастило, лявоцентристкия президент, свален в сряда от законодателите, след като се опита да разпусне Конгреса преди гласуването за импийчмънт.

Протестите, разтърсващи Перу, се разгорещиха особено в селските райони, крепости за Кастило, бивш учител и новодошъл политик от беден планински район на Андите. Протестиращите подпалиха полицейски участък, вандализираха малко летище, използвано от въоръжените сили, и маршируваха по улиците.

15-годишно момче почина от нараняване, получено по време на протест в отдалечената общност на Андите в Андауайлас, каза конгресменът Мария Тайпе Коронадо, докато отправяше страстна молба от законодателния дворец Болуарте да се оттегли.

„Смъртта на този сънародник е отговорност на Дина, защото не е подала оставката си“, обвини Тайпе, който е свързан с партията, която помогна на Кастило и Болуарте да бъдат избрани миналата година съответно за президент и вицепрезидент, преди и двамата да бъдат изгонени на тази партия. Той попита:

„Откога протестът е престъпление?“

Тайпе обвини властите, че са използвали груби репресивни тактики при потушаването на демонстрациите. Но остава неясно как момчето е било фатално ранено, а държавните медии съобщиха за втори смъртен случай в същата общност, без да дават подробности.

Антъни Гутиерес, директор на местна болница, каза пред радиостанция, че вторият загинал протестиращ е 18-годишен младеж. Съобщава се също за най-малко 26 ранени.

Стотици хора също протестираха в Лима, столицата, където полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращите.

В обръщението си към нацията си Болуарте обяви извънредно положение в районите извън Лима, където протестите са особено бурни.

60-годишната Болуарте бързо положи клетва в средата на седмицата, за да замени Кастило, часове след като той смая страната, като нареди разпускането на Конгреса, който на свой ред го уволни заради „постоянна морална неспособност“. Кастило е арестуван по обвинения в бунт.

Неуспешният ход на Кастило срещу водения от опозицията Конгрес дойде часове преди законодателите да започнат трети опит за импийчмънт срещу него.

Разпокъсаните протести в страната продължават дни наред. Протестиращите са поставили и блокади по пътищата, оставяйки хората блокирани с часове. В събота в Андахуайлас 16 души са били лекувани с мозъчни сътресения в болница, като един от тези хора е бил в тежко състояние.

Болуарте призова за време на национално единство, за да се излекува от последното сътресение. Но много от демонстрантите в полза на Кастило я нарекоха „предателка“. Часове преди обръщението си към нацията Болуарте написа в Twitter:

„Животът на нито един перуанец не заслужава да бъде пожертван за политически интереси. Изразявам съболезнованията си за смъртта на гражданин на Андахуайлас. Повтарям призива си за диалог и за прекратяване на насилието.“

Междувременно в Лима стотици хора отново се събраха пред законодателния дворец в неделя. Десетки полицаи в екипировка за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу събралото се множество, докато точно в сградата депутатите започваха заседание. Полицията също преследваше и биеше протестиращите, докато те бягаха от сцената сред облаци от газ.

Перу имаше шестима президенти през последните шест години, включително трима за една седмица през 2020 г., когато Конгресът разгърна правомощията си за импийчмънт.

Борбата за власт в страната продължава, докато регионът на Андите и неговите хиляди малки ферми се борят да оцелеят от най-голямата суша от половин век. Страната с повече от 33 милиона души също преживява пета вълна от инфекции с COVID-19 – като регистрира около 4,3 милиона инфекции и 217 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments