Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи обвинен в престъпления по делото FIFA

0
255
Пари Сен Жермен
Снимка: Pixabay

Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал Хелайфи е обвинен в Швейцария за престъпления, свързани с предоставянето на медийни права за различни световни и конфедерационни купи, пише „CNN“.

Бившият генерален секретар на FIFA Жером Валке беше обвинен от Службата на главния прокурор на Швейцария (OAG) за приемане на подкупи, неколкократна злоупотреба с влияние и фалшифициране на документи, провинението на Ал-Хелайфи е подстрекаване към всички тези престъпления.

По случая има и трети обвинен, все още неразкрит бизнесмен, който също е приемал подкупи.

Ал-Хелайфи е и председател на “BeIN Media Group”, спортна и развлекателна мрежа, базирана в Катар, както и член на Изпълнителния комитет на УЕФА.

“След изчерпателно тригодишно разследване, при което напълно и открито си сътрудничих с прокурора в Швейцария, съм доволен, че всички обвинения за подкуп във връзка със Световните купи 2026 и 2030 г. вече са отпаднали”, заяви Ал-Келайфи в декларация.

“Докато вторичната техническа гаранция остава неизпълнена, очаквам това да се окаже напълно безпочвено и без, каквито и да било доказателства, както беше и в основното провинение”, подчерта той.

“Мирно споразумение”

Службата на главния прокурор на Швейцария твърди, че Валке е получил “неоправдани предимства” пред Ал-Хелайфи, който всъщност е неназования обвиняем по делото.

“На Валке му е върнато авансовото плащане в размер на около 500 000 евро, което е направил на трето лице при закупуването на вила в Сардиния, след като Ал-Хелайфи е закупил вилата чрез компания вместо Валке”, се казва в съобщението на ведомството.

“След сделката Валке получава ор Ал-Хелайфе право да използва вилата за период от 18 месеца – докато не е хванат от FIFA, като в това време не се налага да плаща прогнозен наем между 900 000 евро и 1,8 милиона евро.“

“От третия обвиняем Валке получава три транша на обща стойност около 1,25 милиона евро на сметки на компанията му “Sportunited LLC.”

От прокурорската служба заявиха, че това трябва да помогне за присъждането на медийни права на Световната купа на облагодетелствани оператори в Италия и Гърция.

През 2015 г. Валке беше отстранен от FIFA за 12 години, като този период беше намален на 10 лета през 2016 г. – от всички дейности, свързани с футбола, след редица нарушения на етиката, включително неправилно разходване на средства и продажба на билети за Световната купа.

В изявлението на OAG се казва, че ФИФА и Ал-Хелайфи са постигнали “неуточнено приятелско споразумение” миналия месец, което е подтикнало ръководният орган на световния футбол да отхвърли някои от наказателните жалби срещу него и Валке.

Тези оплаквания бяха във връзка с предполагаеми подкупи, включващи Ал-Хелайфи и Валке около предоставянето на медийни права в Близкия Изток и Северна Африка за Световните купи за 2026 и 2030 г.

„CNN“ се обърна за коментар от FIFA, но все още не е получен отговор.

Миналата година Ал-Хелайфи също беше обвинен от парижките прокурори в корупция във връзка с плащане в размер на 3,5 милиона долара за организацията на Световното първенство по лека атлетика в Катар. Доха беше домакин на изданието за 2019 г.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments