Президентът на Мали подаде оставка след арест по време на подозиран преврат

0
191
Флагът на Мали.
Снимка: Пиксабей

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта обяви незабавната си оставка в държавната телевизия късно във вторник, часове след като той и министър-председателят бяха арестувани от въстанически войници при заподозрян преврат, съобщава “CNN”.

Събитията във вторник предизвикаха международно осъждане и вероятно ще продължат да дестабилизират западноафриканската нация, след месеци на антиправителствени масови протести и нарастващ бунт от ислямистки бойци.

Носейки синя хирургическа маска на фона на пандемията на коронавируса, президентът заяви по националния оператор ORTM, че няма друг избор, освен да се откаже, за да избегне кръвопролития, а националното събрание и правителството на страната вече ще бъдат разпуснати.

“В продължение на седем години с голяма радост и щастие се опитах да вдигна тази държава на крака”, каза Кийта. “Ако днес някои хора от въоръжените сили са решили да го прекратят с намесата си, имам ли избор? Трябва да изпреваря събитията, защото не искам да се пролива кръв.”

В сряда сутринта военните ръководители зад заподозрения преврат – група, която се идентифицира като Национален комитет за спасението на хората (CNSP) – се обърнаха към нацията, обещавайки политически преход, избори в “разумен срок” и национален полицейски час.

Майор полковник Исмаил Уауг, говорител на CNSP, обяви, че от сряда всички въздушни и сухопътни граници ще бъдат затворени “до по-нататъшно уведомление”, а националното полицейско присъствие ще бъде наложено от 21:00 до 17:00 часа местно време.

“Гражданското общество и обществено-политическите движения се приканват да се присъединят към нас, за да създадем заедно най-добрите условия за граждански политически преход, водещ до достоверни регионални избори за демократичното упражнение, чрез пътна карта, която ще постави основите на нова Мали”, каза Уаг.

Военният лидер изброи множество жалби с ръководството на Кейта, включително обвинения в корупция и неспособността да се справят с продължителния екстремистки бунт.

Уаг каза, че CNSP “не държи на властта, но ние държим на стабилността на страната, което ще ни позволи да организираме общи избори в разумен срок, за да позволим на Мали да се оборудва със силни институции, способни да управляват възможно най-добре. . нашето ежедневие и възстановяване на доверието между правителствата и управляваните”.

Войските арестуваха президента и премиера Бубу Сисе при заподозрян преврат по-рано във вторник, според председателя на Комисията на Африканския съюз.

Последва съобщения за опит за метеж същата сутрин във военен лагер на 15 километра извън столицата Бамако, потвърден пред CNN от дипломатически източник, който бе информиран от местните служители. Източникът говори при условие за анонимност, тъй като те не са упълномощени да говорят по темата.

Източникът потвърди, че опитът за метеж е извършен в Кати, в същия лагер, в който през 2012 г. е започнал успешен военен преврат. По-рано през деня Сисе публикува молба към войските във Фейсбук, с молба на военните да сложат оръжие и да започнат диалог.

“Правителството призовава за разум и патриотичен смисъл и моли използването на оръжие да бъде спряно. Няма проблеми, които не могат да бъдат решени в диалог”, написа министър-председателят в изявление, което изглежда е публикувано преди неговия доклад задържане.

Муса Факи Махамат на AUC осъдиха новината за арестите в туит, публикуван във вторник.

“Осъждам категорично ареста на президента Ибрахим Бубакар Кейта, министър-председателя и други членове на правителството на Малиан и призовавам за незабавното им освобождаване”, написа Махамат.

Той добави, че призова “бунтовниците да прекратят всяка употреба на насилие” и помоли международната общност да се противопостави на всякаква употреба на сила.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще проведе спешна среща, за да обсъди ситуацията в сряда, казаха пред CNN два дипломатически източника на ООН. Разговорите на ООН бяха поискани от Франция и Нигер, според дипломатическите източници. Източниците говориха при условие на анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят по темата.

Безредици в Бамако

Тълпите излязоха на улиците в Бамако през целия ден във вторник, заобикаляйки паметника на независимостта на столицата. На кадри от града протестиращите на мотоциклети се виждаха да радват с новина за предполагаемия преврат, докато някои привърженици на опозицията празнуваха с малийски знамена и вувузели.

На други места повече от хиляда души се събраха пред дома на президента, макар че бяха възпрепятствани да влязат от войници. Протестиращите обаче влязоха и плячкосаха празната къща на сина на Кейта Карим, която се намира наблизо. Карим Кейта подаде оставка през юли от поста си начело на парламентарната комисия по отбрана на фона на скок на насилие и призова за оставка на баща си.

Сграда, собственост на министъра на правосъдието в Мали, също беше разграбена и подпалена.

75-годишният президент на Мали Кейта се сблъсква с нарастващото обществено недоволство от май, след като върховният конституционен съд на страната отмени резултатите от оспорваните парламентарни избори, проправяйки пътя на партията на Кейта да заеме мнозинство от свободните места.

Споровете около урните също предизвикаха следизборно насилие в няколко области в столицата и други градове през март.

Недоволството е предизвикано и от икономическите проблеми и младите хора, които са изморени от нарастващата безработица. Мали има младо население – около половината от 19 милиона души в страната са под 18-годишна възраст, според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). А 42,7% от страната живеят в крайна бедност, според Световната банка.

Преди това Мали се сблъска с голям бунт през 2012 г., след преврат, организиран от офицери от средните армии, отвори възможност за групите от джихади и бунтовници от дълго маргинализираното етническо малцинство в страната Туарег да превземат значителна част от страната.

Мали граничи с Алжир, Нигер и Мавритания, а и четирите страни се борят с нарастващото присъствие на ислямистки групи в региона. Европейският съюз във вторник осъди очевидния “опит за преврат” в Мали.

“Европейският съюз осъжда опита за преврат, който се провежда в Мали и отхвърля всяка неконституционна промяна”, заяви в изявление върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

“Това по никакъв начин не може да бъде отговор на дълбоката обществено-политическа криза, която засегна Мали от няколко месеца”, каза той.

Предупреждения за безопасност

Посолствата на Франция и САЩ във Мали във вторник предупредиха гражданите да останат вкъщи на фона на насилието.

“Посолството на САЩ е наясно с стрелбата и размириците в района на Кати, както и продължаващите полицейски / военни операции в Бамако”, се казва в съобщение на американското посолство.

“В града има множество съобщения за стрелба, както и съобщения за войници, шофиращи с камиони и стрелящи с оръжие във въздуха. Има непрекъснати доклади на демонстранти, събрани на Monument de L’Independance. САЩ препоръчват на всички граждани на САЩ да избягват тези области, ако е възможно.”

И американското командване за Африка заяви, че е наясно с предполагаемия преврат. САЩ разполагат с ограничен брой персонал в Мали, които осъществяват предимно дейности за борба с тероризма с местни и международни партньори.

“Ние сме наясно със събитията в Мали. Всички членове на американските служби са отчетени. Ще продължим да наблюдаваме тази ситуация”, се казва в изявление на командване за Африка във вторник американското.

Преди това Мали се сблъска с голям бунт през 2012 г., след преврат, организиран от офицери от средните армии, а това отвори възможност за групите от джихади и бунтовници от дълго маргинализираното етническо малцинство в страната Туарег да превземат значителна част от държавата.

Мали граничи с Алжир, Нигер и Мавритания, а и четирите страни се борят с нарастващото присъствие на ислямистки групи в региона.

Европейският съюз във вторник осъди очевидния “опит за преврат” в Мали.

“Европейският съюз осъжда опита за преврат, който се провежда в Мали и отхвърля всяка неконституционната промяна”, заяви в изявление върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

“Това по никакъв начин не може да бъде отговор на дълбоката обществено-политическа криза, която засяга Мали от няколко месеца”, подчерта той.

Предупреждения за безопасност

Посолствата на Франция и САЩ във Мали във вторник предупредиха гражданите да останат вкъщи на фона на насилието.

“Посолството на САЩ е наясно със стрелбата и размириците в района на Кати, както и продължаващите полицейски / военни операции в Бамако”, се казва в съобщение на американското посолство.

“В града има множество съобщения за стрелба, както и съобщения за войници, шофиращи с камиони и стрелящи с оръжие във въздуха. Има непрекъснати доклади на демонстранти, събрани на Monument de L’Independance. САЩ препоръчват на всички граждани на САЩ да избягват тези области, ако е възможно.”

И американското командване за Африка заяви, че е наясно с предполагаемия преврат. САЩ разполагат с ограничен брой персонал в Мали, чиито представители осъществяват предимно дейности за борба с тероризма с местни и международни партньори.

“Ние сме наясно със събитията в Мали. Всички членове на американските служби са отчетени. Ще продължим да наблюдаваме тази ситуация’, се казва в изявление на американското командване за Африка от вторник.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments