Президентът: Гласуване по пощата е напълно възможно

0
102

Президентът Румен Радев продължава и днес консултациите с извънпарламентарните партии. Първата му среща беше с „Републиканци за България“. Държавният глава беше категоричен, че е напълно възможно още на тези избори да бъде въведено гласуването по пощата. Така ще се реши проблемът с хората, поставени под карантина, както и с българите в чужбина. Неговата позиция беше застъпена и от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който също се обяви за промени в Изборния кодекс.

Президентът настоя още преброяването на бюлетините да бъде излъчвано в реално време чрез видеонаблюдение, както и протоколите да бъдат качвани в обща информационна платформа. Според него това ще намали риска от манипулации на вота.

Цветанов предложи пък румънски модел за провеждане на изборите, при който 40% в северната ни съседка са гласували по пощата. Той изтъкна и проблема с липсата на здравен протокол за вота. Според него е несериозно предложението карантинираните лица да бъдат освобождавани за няколко часа, за да могат да гласуват.

Цветанов не иска изборите да бъдат провеждани в два или три дни, но се обяви за удължаване на самия ден на вота, за да могат повече хора да гласуват. Според него разтягането на изборите в няколко дни ще създаде предпоставки за манипулации.
Бившият втори в ГЕРБ се обяви още за смяна на всички директори на Областните дирекции на МВР. Така според него също ще се пресекат опити за влияние върху гласоподаватели. И още – Цветанов поиска двама членове на Централната избирателна комисия да се посочват от извънпарламентарните партии.

Самата „Републиканци за България“ била готова за избори на 28 март, но според Цветанов те трябва да бъдат насрочени по-късно, за да може изпълнителната власт да ги организира в условията на пандемия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments