Президентът: Българите трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата

0
256
Президент Румен Радев
Снимка: Президент Румен Радев, Facebook

Държавният глава Румен Радев обяви, че не иска страната ни да катастрофира от самодоволство. В интервю за „бТВ“ той отново отправи критика към управляващите за това, че се „осланят на външни класации“ за икономическото развитие на България, а не обръщат внимание към проблемите на хората. Според него страната ни е изостанала много спрямо останалите Източноевропейски страни, с които имахме равен старт. По думите му бизнесът се оплаква от несигурна правна среда, а пример за това били десетте промени на Трудовия кодекс само през последните 11 месеца.

Президентът подчерта, че трябва да се положат повече усилия в борбата срещу корупцията. Според него българите ще живеят достойно, едва когато възпитат политиците да живеят само от заплата. Радев смята, че има 3 важни инструмента, които може да се използват за постигането на тази цел. Първият – непримиримостта на гражданите, вторият – свободата на медиите и третият – силни институции.

„Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, а правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции“.

Радев не подмина и темата за избора на Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. Той обаче не уточни кога ще подпише указа за освобождаването му от поста като главен прокурор, за да може да поеме новата си длъжност.

Президентът поясни и коментара на премиера Бойко Борисов, който преди дни изтъкна, че Радев и Иван Гешев са в добри отношения:

„Много ясно се аргументирах, нямаше състезателна процедура“.

По повод посещението на Гешев в президентството преди подписването на указа за назначаването му, Радев уточни, че винаги провежда такива среща: „Прегръдките е целувките не са част от моя политически репертоар“.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от