През 2019 година за първи път няма превишение на фини прахови частици във въздуха в Бургас

0
51
Заседание на Комисията по опазване на околната среда
Заседание на Комисията по опазване на околната среда

През 2019 година за първи път от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ не са отчели превишаване на фини прахови частици във въздуха в Бургас. Това съобщи пред Искра.бг директорът на РИОСВ Тонка Атанасова. Днес тя беше изслушана от Комисията по околна среда, земеделие и храни в Общинския съвет. Повод за срещата беше приетата на последната сесия докладна записка, която предвижда да бъде направен мониторинг на качеството на въздуха в Бургас и на базата на резултатите да бъде надградена мобилната лаборатория, с която разполага градът.

Пред съветниците Атанасова благодари на своите колеги за работата, за осъществявания контрол, а на гражданите – за това, че според нея те са преминали на алтернативно отопление. Завишение не е било отчетено дори и в квартал „Долно Езерово“.

Директорката на РИОСВ коментира пред Искра.бг и миризмите, които усещат гражданите, като каза, че не може да се похвали, че те са изчезнали. Тя обаче подчерта, че това не означава, че нещо е над нормата и има опасност за населението. И допълни:

„Винаги съм казвала, че гражданите не трябва да се притесняват от миризмите, защото това е неорганизирана емисия, усещане е, преминава. Дали има въздействие върху човешкото здраве, не е от нашите компетенции да кажем. Но винаги съм казвала, че превишение имаме, когато не усещаме миризма. Превишението, което имахме през април месец през 2006 година и което беше 35 пъти над нормата за сероводород, никой не го усети. Замърсителят беше „Лукойл“. Тогава имахме санкция от 250 000-300 000 лева.“

Последната санкция, която е наложила РИОСВ-Бургас е била от 120 000 лева през 2019 година отново на „Лукойл“. Пред съветниците Атанасова обясни, че е имало моментна стойност на превишение на бензена и въпреки че трябва да се гледат годишните, а не моментните стойности, административна мярка е била предприета. Миналата година и от началото на тази година не е имало сериозни сигнали от граждани за усещане на миризми, стана ясно още от думите на директорката на РИОСВ-Бургас.

Тонка Атанасова (в средата)
Тонка Атанасова (в средата)

Що се отнася до приетата от Общинския съвет промяна за мониторинг на въздуха и надграждане на системата Атанасова приветства пред Искра.бг това решение. Тя обясни, че ако бъде открит нов замърсител, то трябва да се пусне искане до Министерството на околната среда и водите той да бъде замерван. Именно МОСВ определя кои компоненти да бъдат включени в мониторинга на въздуха, който се прави за съответната област. За Бургас има и специфични замърсители, които се определят от операторите на територията на областта, тоест от предприятията. Така за града се замерват и тулол, ксилол, бензен и стирен.

Общинските съветници бяха категорични, че ако бъдат открити допълнителни замърсители на въздуха в Бургас, те ще инициират срещи с представители на МОСВ, ако се наложи ще отидат и до самото министерство, защото качеството на въздуха е от първостепенно значение за гражданите. Бойчо Георгиев от ГЕРБ дори предложи ако трябва, общината да закупи допълнителна техника за замерване, която да предостави на министерството. Стоян Грозев от „Движение България на гражданите“ обаче му опонира, че според него не е подходящо инвестицията да бъде за сметка на местния бюджет.

Пред съветниците Атанасова съобщи още, че е обсъдила с ресорния заместник-кмет Весна Балтина ситуацията с изхвърлянето на гуми в града, което замърсява околната среда. Директорката на РИОСВ подчерта, че в случая става въпрос за продукт, който не се преработва. От следващата седмица ще започне засилен контрол, защото предстои шофьорите да сменят зимните си гуми с летни и е възможно да ги изхвърлят на нерегламентирани за това места. Атанасова изрази мнение, че според нея този проблем ще бъде разрешен кардинално на национално ниво, защото той засяга не само община Бургас.

Тонка Атанасова (в средата)
Тонка Атанасова (в средата)

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от