Преврат в Судан: Премиерът Абдала Хамдок подаде оставка след масови протести

0
7
Абдала Хамдок
Снимка: Facebook

Премиерът на Судан Абдала Хамдок обяви, че подава оставка след поредния ден на масови протести, които разтърсват столицата Хартум. Хиляди недоволни граждани излязоха на протест срещу неотдавнашното споразумение, според което той се договори да сподели властта с армията, която извърши преврат през октомври. Скандирайки думите „Власт на народа„, протестиращите призоваха за връщане към пълното гражданско управление. Военните сили обаче предприеха нови жестоки репресии, при които загинаха двама души, предава „BBC“.

Решението на Хамдок да се оттегли предоставя на армията пълен контрол. Това е поредният удар по плахите опити на Судан за преход към демократично управление, след като през 2019 г. бунт, организиран от гражданите, доведе до свалянето на дългогодишния авторитарен президент на Судан Омар ал-Башир.

В телевизионно обръщение напускащият премиер заяви, че страната се намира в „опасна повратна точка, която застрашава цялото ѝ оцеляване„. Той обясни още, че е направил всичко възможно, за да попречи на нацията да отиде към „катастрофа„, но въпреки всичко, което е било направено за постигане на консенсус, това не се е случило.

Както е известно, цивилните и военните лидери сключиха нелекото споразумение за поделяне на властта, след като на 25 октомври армията извърши преврат и първоначално постави министър-председателя Хамдок под домашен арест. Съгласно споразумението, постигнато с  Хамдок през ноември, той беше назначен отново на поста си и трябваше да ръководи кабинет, съставен от технократи, до провеждането на избори. Тогава не стана ясно обаче каква власт ще има новото гражданско правителство, а протестиращите заявиха, че нямат доверие на военните сили.

Вчера хиляди хора излязоха по улиците на столицата Хартум и град Омдурман, скандирайки и призовавайки военните сили да престанат да се занимават с политика. В социалните медии активисти заявиха, че 2022 г. ще бъде „годината на продължаване на съпротивата„. По данни на продемократичния Централен комитет на лекарите на Судан над 50 души са били убити по време на протестите след преврата, включително най-малко двама вчера.

Лидерът на преврата генерал Абдел Фатах ал Бурхан заяви, че превратът от миналия октомври е бил наложителен, тъй като армията е действала, за да предотврати гражданска война, която е заплашвала да избухне с пълна сила. Той добави, че Судан все още е ангажиран с прехода към гражданско управление, като изборите са планирани за юли 2023 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments