Превозвачи протестират край ГКПП „Капитан Андреево“

0
422
ГКПП Капитан Андреево
ГКПП Капитан Андреево. Снимка: Damqn Tsonev, Facebook, Архив

Превозвачи протестират на българо-турската граница край ГКПП „Капитан Андреево“. Те са недоволни от бавното обработване на камиони и товари на границата между двете страни, поради което се образуват дълги опашки и се налага тировете да изчакват на място повече от 2 дни. Това твърдят от Съюза на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Турция, предава „БНР“.

Сега на турска територия има повече от 2000 камиона, които чакат по над 90 часа, за да влязат в страната ни. От браншовите организации искат спешни мерки, които да ускорят обработката на товарите и преминаването на тировете.

Целта на днешния протест е да привлече вниманието на администрациите в двете страни, коментира изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той твърди, че обработката на документира, най-вече на входа на България, е затруднена и има забавяния от над 90 часа. Според него това не е приемливо и трябва да бъде подобрен пропусквателният режим.

„Заради чакането превозвачът губи на ден по 150 евро. Има случаи и на проблем с поетите договори по доставките.“

Трябва да се увеличи броят на трасетата, през които се преминава, предлага Арабаджиев.

„Да се изградят нови, да се обезпечат материално служителите, има и проблем с кадрите.“

От „Митницата“ коментираха, че в момента има процедура за допълнително трасе на „Капитан Андреево“, което да обслужва международните превозвачи. Същевременно се водят и преговори с Турция за еднакъв трафик на българските и турските служители, с което да се спестят часовете при смяната на екипите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments