Преустановяват трансплантационния туризъм с нови правила

0
38
Доктор
Снимка: wikimedia commons

Нови правила за трансплантиране на чужденци в България ще борят опитите за трансплантационен туризъм и трафик на хора, с цел отнемане на органи. Това предвиждат измененията на Наредба 17, която е публикувана за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването.

По новите правила трансплантациите на чужди граждани ще стават след представяне на валидно информирано съгласие, наблюдение преди интервенцията, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател. Те трябва да гарантират и наблюдение след трансплантацията и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора.

Очаква се да бъде направено изменение и за българите, които са включени в служебния регистър на „Медицински надзор“. През определен период ще се обновява информацията за здравословното състояние на пациентите и степента на неотложност или спешност за извършване на операция. Към момента едва 12 на сто от записаните са с актуализирано състояние.

Експертни комисии ще взимат решението кой да бъде трансплантиран в случай на донорска ситуация. Медиците експерти ще бъдат от различни болници, а в комисията задължително трябва да присъства представител на организация, която защитава пациентските права.

В Наредбата се предвижда промяна и на финансирането на дейностите преди и след интервенцията. В списъка с нови дейности влиза изследването на потенциалните реципиенти, за да бъдат включени в регистъра на „Медицински надзор“. Общият бюджет, предвиден за това, е 82 000 лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments