Престъпление от омраза: Пендиков се яви в зала в Охрид за първи път, отложиха заседанието

0
76
Християн Пендиков и Иван Демерджиев
Християн Пендиков и Иван Демерджиев. Снимка: МВР

Секретарят на закрития български клуб в Охрид Християн Пендиков се яви за първи път на заседание по делото за побоя му, което се състоя в Охрид. Той идва в Северна Македония седмици, след като стана български гражданин, а с подсъдимия за нападението му македонецът Илия Спасески не си размениха и дума.

Адвокатът на подсъдимия Илия Спасески демонстративно напусна съдебната зала след като съдът отказа да отложи делото, за да се запознае с медицинските документи за лечението на Християн Пендиков в София. Подсъдимият остана сам в залата без адвокат и съдът отложи заседанието.

„Напускането на заседанието е бунт и право на защита. Тук възниква въпросът защо пострадалият толкова бързо е напуснал болницата „Свети Еразмо” и е бил откаран в България вместо в Скопие с български правителствен самолет“, заяви адвокатът Димитрия Цобоски.

След края на заседанието Християн Пендиков каза пред български и северомакедонски медии, че все още получава смъртни заплахи.

„Дали се страхувам? Не се страхувам. Но все пак не се чувствам добре да получавам по 20-30 смъртни заплахи в социалните мрежи. Всички мои публикации имат коментари. Не е хубаво чувство“, обясни той. Според адвоката на Пендиков Стефан Камишевски травмите му са тежки и сериозни.

„Нараняванията на гръбначния му стълб все още не са зараснали и му е трудно да пътува“, обясни защитникът.

В Охрид продължава разследването и за втория посегнал на Пендиков, който е само обвинен. 23-годишният мъж с българско самосъзнание беше пребит в Охрид на 19 януари. Според прокуратурата престъплението е извършено от омраза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments