Премиерът: Важно е България и РСМ да следват положителния дневен ред в отношенията си

0
20
Буяр Османи и Гълъб Донев
Буяр Османи и Гълъб Донев. Снимка: Правителствен пресцентър

Служебният премиер Гълъб Донев прие в Министерския съвет външния министър на Република Северна Македония /РСМ/ Буяр Османи. По време на разговора министър-председателят ни постави фокус върху нуждата двете страни последователно да следват положителния дневен ред в отношенията си, да генерират благоприятен климат и да не допуснат ерозия на постигнатото.

„Извеждайки партньорството на преден план в нашите отношения, показваме, че имаме реално общо желание за постигане на резултати в полза на нашите граждани.“, отбеляза Донев.

В рамките на дискусията акцент беше поставен върху въпроса за включването на българите в Северна Македония като държавотворен народ в Конституцията на страната, което е ключова стъпка в контекста на започването на преговори за членство в ЕС. Премиерът посочи още ползите от задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете държави, както и от продължаване на секторното сътрудничество. Бяха обсъдени още сътрудничеството в енергийната сфера, както и реализирането на Коридор 8 като стратегическа европейска артерия за транспорт и комуникация.

Пред външния министър Османи министър-председателят изтъкна също значението, което България отдава, на възстановяването и поддържането на военните ни паметници на територията на РСМ, като изрази очакване за подкрепа по темата от страна на правителството в Скопие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments