Премиерът: Трябва да премахнем езика на омразата от учебниците

1
1036
Кирил Петков
Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Трябва да се премахне езика на омразата от македонските учебници, заяви пред журналисти в Скопие премиерът Кирил Петков. По думите му това не трябва да остане само на обещания, а реални действия в учебните материали в бившата Югославска република. Той коментира:

Историците трябва да се срещат един път на месец, няма как да направим прогрес, ако нямаме свършена работа. Който има против подобни срещи, лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, ако има подобни случаи.

Кирил Петков подчерта, че трябва да се направи разлика между фашисткия режим и българската националност, а не да се обвързват двете в учебниците. Като постигнат резултат се отбеляза официално, че с името „Северна Македония“ Скопие няма териториални претенции. По думите му това е „първа позитивна стъпка“ в двустранните отношения от две години.

Важна тема, която е била обсъждана, е била правата на македонските българи. По думите на Петков липсата на каквато и да било дискриминация е основен приоритет в работните срещи. Според него по този начин няма да има македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация. Премиерът е категоричен:

Всички групи от двете страни на границата, които се опитват да направят стрес в новия подход, трябва да бъдат лимитирани. Трябва да имаме общи успехи, а не някакви групи да трупат политически дивиденти.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Олег Бойчинов
Олег Бойчинов
2 години по-рано

Коя омраза? Омразата срещу Русия ли? 🙂 🙂 🙂