Премиерът се срещна с ЦИК: Имате пълното ни съдействие за подготовката на честни избори

0
23
Работна среща
Работна среща. Снимка: Министерски съвет

Централна избирателна комисия /ЦИК/ може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори, заяви премиерът Димитър Главчев на среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. В разговора днес, организиран по инициатива на министър-председателя, взеха участие също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на електронното управление Валентин Мундров, на външните работи Стефан Димитров, на правосъдието Мария Павлова, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и представители на МВР.

В хода на срещата премиерът Главчев посочи, че Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9 юни. Той подчерта, че е одобрено и правителственото решение, с което на министър Гвоздейков е възложена координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите.

„Направили сме първите стъпки“, подчерта Главчев и акцентира върху доброто взаимодействие между институциите, което е гаранция за добър краен резултат.

„Съвместно може да положим усилия и да оправдаем очакванията на българските граждани изборите да са честни и прозрачни“, изтъкна още министър-председателят.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота.

„От нас зависи избирателите да са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен както е подаден и да бъдат спокойни за избирателните си права“, посочи Нейкова. По думите й организацията на предстоящия вот в технически аспект не следва да бъде по-сложен от състоялите се местни избори.

В рамките на срещата в Министерския съвет бяха обсъдени сроковете за различните дейности в хода на подготовката на изборите. Теми на разговора бяха също организирането на вота в чужбина, обезпечаването на машинното гласуване по начин, по който да елиминира всякакви съмнения за манипулации. От ЦИК съобщиха, че подготвят специална разяснителна кампания относно уседналостта, която е особеност на евроизборите. От страна на МВР беше докладвано, че структурите на ведомството по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на „брокерите на гласове“.

Вътрешният министър на Германия: България покри критериите за влизане в Шеген още миналата година

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments