Премиерът се срещна с регионалния директор на СЗО за Европа: Какво си казаха?

0
19
Гълъб Донев и д-р Ханс Клуге
Гълъб Донев и д-р Ханс Клуге. Снимка: Правителствен пресцентър

Служебният премиер Гълъб Донев се срещна с регионалния директор на Световната здравна организация /СЗО/ за Европа д-р Ханс Клуге. Те размениха мнения по актуални казуси в областта на здравеопазването в Европейския регион. Потвърдено беше отличното сътрудничество между България и СЗО. Министър-председателят ни оцени високо усилията на организацията за справяне със здравните предизвикателства в региона в усложняващата се среда в резултат на военните действия в Украйна и продължаващата COVID пандемия.

Премиерът отбеляза и дейностите на Европейското регионално бюро на СЗО за укрепване на здравната сигурност в Европейския регион и за подкрепа на страните от Западните Балкани.

На срещата между премиера и регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге беше изразена загриженост за предизвикателствата пред здравната сигурност в региона, вследствие на военния конфликт в Украйна и бежанската криза в Европа. Донев беше категоричен, че е нужно да се осигури безпрепятствен достъп на хуманитарния и медицински персонал до пострадали и нуждаещите се.

„Предизвиканата от военния конфликт в Украйна бежанска криза се очертава като сериозно предизвикателство за страните от региона, приемащи мигранти, каквато е и България. Всички бежанци у нас, получили статут на временна закрила, имат достъп до медицинска помощ, работа, образование, настаняване и социално подпомагане, наравно с тези, предоставени на българските граждани.“, подчерта той.

Непосредствено след началото на военните действия в Украйна, България предостави лекарствени продукти и медицински консумативи от спешна необходимост като хуманитарна помощ в знак на солидарност към нуждаещите се.

Кандидатурата на България за членство в Изпълнителния съвет на СЗО беше също акцент в разговора между българския премиер и регионалния директор на СЗО за Европа. Те са единодушни, че с бъдещото членство на България през 2023 г. държавата ни би могла да допринесе още повече за по-задълбоченото и по-ефективното сътрудничество в областта на здравеопазването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments